Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заяви днес, че

...
Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заяви днес, че
Коментари Харесай

ОПЕК очаква забавен растеж на търсенето на петрол през 2023 година

Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) съобщи през днешния ден, че чака леко закъснение на растежа на международното търсене на нефт следващата година, макар че съгласно нея потреблението ще остане мощно заради по-слабите последствия от пандемията от КОВИД-19 и към момента солидния стопански напредък, съобщи Ройтерс.

В месечния си отчет петролният картел показва, че предвижда повишаване на световното търсене с 2,7 милиона барела дневно през 2023 година, само че оставя без смяна упованията си за тази година на ниво 3,36 милиона барела дневно.

Световното търсене на нефт, което се намали през 2020 година поради пандемията, се чака да надвиши тази година нивото от предпандемичната 2019 година, само че скокът на цените и локдауните в Китай през последните месеци евентуално ще забавят неговия напредък.

През 2023 година вероятността за добър стопански напредък на фона на възстановяване на геополитическата конюнктура, дружно с предстоящото по-добро преодоляване на КОВИД-19 в Китай, би трябвало да засилят потреблението на нефт, се споделя в отчета.

Прогнозите за следващата година се основават на хипотезата да няма ескалация на спора в Украйна и лимитирано влияние на инфлацията върху икономическия напредък.

ОПЕК и нейните съдружници, измежду които Русия, обединени в групата ОПЕК+, постоянно усилват производството си, откакто мощно го понижиха през 2020 година Но добивът им непрекъснато е под задачите им през последните месеци заради намаляването на вложенията през последните години в някои страни членки и усложненията на съветския петролен бранш.

Юлският отчет демонстрира, че общото произвеждане на ОПЕК се е нараснало през юни с 234 000 барела дневно до 28,72 милиона барела дневно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР