Организацията на обединените нации закупи голям танкер за съхранение на

...
Организацията на обединените нации закупи голям танкер за съхранение на
Коментари Харесай

ООН купи танкер, за да избегне екокатастрофа в Червено море

Организацията на обединените народи закупи огромен танкер за предпазване на към 1.1 милиона барела нефт, който ще бъде трансфериран от разлагащ се транспортен съд край крайбрежията на Йемен в опит да се предотврати екологична злополука, заяви Ройтерс в четвъртък.

Представители на Организация на обединените нации предизвестяват от няколко години, че Червено море и крайбрежието на Йемен са изложени на риск, защото танкерът " Сейфер " (Safer), зарязан да ръждясва от 2015 година, може да разлее четири пъти повече нефт, в сравнение с изтекоха при най-голямата екокатастрофа в историята с " Ексон Валдес " (Exxon Valdez) през 1989 година край Аляска.

Световната организация подхванала необикновената покупка, откакто не се намерило кой да подари или да наеме кораб за прекачване на горивото, изяснява пред Ройтерс чиновник на Организация на обединените нации в Йемен.



Според международната организация разчистване на възможен петролен разлив би коствал към 20 милиарда $. Докато Организация на обединените нации се нуждае от 129 милиона $ за осъществяване на прехвърлянето на товара от " Сейфер ", в това число 55 млн. $ за кораба, платен от Euronav.

Досега са направени обещания за 95 милиона $, най-вече от държавни управления. 75 млн. от тях са изплатени.

Миналата година беше стартирана акция за публично набиране на средства. Сред донорите са и възпитаници от начално учебно заведение в Мериленд, Съединени американски щати, които са събрали 200 $ посредством продажба на лимонада, оповестява Ройтерс.

Риск от детонация

Администраторът на програмата за развиване на Организация на обединените нации Ахим Щайнер разказа цената на танкера като " мъчителна " на фона на парещ пазар, движен от фактори, произлизащи от войната на Русия в Украйна. Но служителят на организацията в Йемен, представен от Ройтерс споделя, че Организация на обединените нации няма избор, с изключение на да плати$10-15 милиона повече, в сравнение с танкерът би коствал преди войната.



" Надяваме се, в случай че всичко върви по проект, че прехвърлянето от транспортен съд на транспортен съд ще стартира при започване на май ", сподели Щайнер пред кореспонденти.

Операцията не може да бъде платена от продажбата на петрола, защото към момента не е ясно кой в действителност е притежателят му, споделиха чиновници на Организация на обединените нации.

Супертанкерът " Сейфер " е бил употребен като плаващо оборудване за предпазване и разтоварване и е дебаркирал край йеменския петролен терминал Рас Иса в Червено море. Операциите по произвеждане, разтоварване и поддръжка бяха спрени през 2015 година заради войната в Йемен.

Организация на обединените нации предизвести, че структурната целокупност на танкера е доста влошена и има риск от детонация. " Работата би трябвало да стартира незабавно. Няма време за отсрочване ", сподели английският дипломат в Организация на обединените нации Барбара Удуърд. Миналата година Англия даде обещание към 7 милиона $ за интервенцията.

Йемен е заседнал в спор, откогато съдружниците на Иран - групировката Хути, изгониха държавното управление от столицата Сана през 2014 година Водена от Саудитска Арабия военна коалиция през 2015 година се намеси в опит да възвърне държавното управление.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР