Организацията на евреите Шалом се обяви срещу заглавия, които се

...
Организацията на евреите Шалом се обяви срещу заглавия, които се
Коментари Харесай

Шалом с остра позиция срещу книги за Хитлер на Алеята на книгата

Организацията на евреите " Шалом " се разгласи против заглавия, които се оферират за продажба в границите на фестивала " Пловдив чете ". Според организацията на един от щандовете се предлага фашистка литература. Издателството обаче отхвърля и изяснява, че става дума за военни записки и книги на историческа тема.

Проверка на екип на Българска национална телевизия откри, че на щандовете има литература, обвързвана с Третия райх и Хитлер, само че това са исторически свидетелства на британски и белгийски създатели, както и рoманизираните биографии на фелдмаршал Ромел и летеца Хана Райч.

" Не знам кому е забавно да се възвеличават тези хора в книжни издания и да се популяризират в обществото ", съобщи Светлозар Калев – ръководител на еврейската общественост " Шалом " в Пловдив.

От Асоциация „ Българска книга “ към този момент са сезирали Софийска районна прокуратура на 31 май тази година да се произнесе по същия проблем, зародил и на Панаира на книгата в София.

" Законът, за жалост, не е безапелационен във връзка с това дали издаването на историческа литература за избран интервал дава отговор за критериите за агитация за нацизъм закононарушение по член 108 от Наказателния кодекс ", съобщи Десислава Алексиева – ръководител на УС на Асоциация " Българска книга ".

Прокуратурата към момента не е излязла с решение дали предлаганата литература нарушава българските закони.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР