Организацията Carbon Tracker публикува поредният си доклад за мощностите на

...
Организацията Carbon Tracker публикува поредният си доклад за мощностите на
Коментари Харесай

Доклад на Carbon Tracker: Почти половината от ТЕЦ-овете на въглища работят на загуба


Организацията Carbon Tracker разгласява следващият си отчет за мощностите на въглища. Този път създателите обръщат внимание върху рентабилността на работата на ТЕЦ-овете на въглища.

Неотдавна създателите обрисуваха опциите за мощностите на въглища в Китай и други страни от Югоизточна Азия. Този път става въпрос за изследване, обхващащо близо 95 % от настоящите мощности на въглища - 6685 енергийни блока от 1900 ГВт) и 90% от строящите се (220 ГВт).

Излизането на този отчет съответствува с началото на конференцията за климата в Катовице.

Според изчисленията на създателите, по отношение на покачването на цените на горивата с 42 % настоящите електроцентрали евентуално през днешния ден са губещи. През 2030 година такива ще са 56 %, а през 2040 година - 72 %.

Влияние върху мощностите на въглища ще оказват цените на въглеродните излъчвания и политиките в във връзка с замърсяването на въздуха. Авторите, макар че са консервативни и в този момент в оценките се, защото употребяват единствено актуалните ограничения в региона на опазването на околната среда и климата, чакат в бъдеще стягане на условията.

Според отчета, 35 % от настоящите въглищни електроцентрали са амортизирани и е по-скъпо да се експлоатират, в сравнение с да се построят нови слънчеви или вятърни мощности. През 2030 година въглищните електроцентрали достигнали това равнище на обезценка към този момент ще гонят 96 %.

Според оценката на създателите, затварянето на въглищните електроцентрали по график, който да даде опция за реализиране на задачите на Парижкото съглашение (за ограничение на растежа на световното стопляне с 2 % по Целзий) за доста страни (Китай, Съединени американски щати, Европейски Съюз, Русия и др.) и света като цяло е най-рационалният стопански вид. При продължение на работата „ по нормалния метод “ (business as usual) загубата на активи ще е по-съществена, пресмятат създателите на отчета.

На либерализираните пазари, където производителите на електрическа енергия са подложени на конкуренция, мощностите на въглища ще би трябвало да затворят, в случай че заплащанията отвън борсата не могат да бъдат обезпечени или еконормите не бъдат понижени или отсрочени. На контролираните пазари, където държавните управления всекидневно утвърждават и трансферират цената на производството върху консуматори, политиците имат четири разновидността: затваряне на мощностите на въглищата, субсидиране на производството, повишение на цените на електрическата енергия за застраховане на жизнеспособността на въглищата или субсидиране на цените на електрическата енергия.

В дълготрайно бъдеще вероятностите обаче са въглищната енергетика да бъде обвързана със задължението и политиките за контролиране на пазарите. Политиките ще би трябвало да избират сред субсидирането на производството на въглища и цените на електрическата енергия (което въздейства върху финансовото положение на държавата) или да увеличи цените на електрическата енергия (което ще се отрази на потребителите и ще наруши конкуренцията).

Авторите на отчета обръщат внимание на бързия прогрес на технологиите, свързани с възобновимите енергийни източници и отражението им върху политиките в енергийния бранш, а и изобщо в световен мащаб.

Вижте отчета тук: https://www.carbontracker.org/reports/coal-portal/
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР