Удареното от горещата вълна скаутско джамборе в Южна Корея ще приключи преждевременно поради предупреждение за тайфун

...
Организаторите на Световното скаутско джамборе в Южна Корея заявиха, че
Коментари Харесай

Организаторите на Световното скаутско джамборе в Южна Корея заявиха, че се готвят да евакуират десетки хиляди скаути от крайбрежен къмпинг, тъй като наближава силен тайфун района.

Съобщението в понеделник дойде дни след като хиляди скаути напуснаха мястото на джамборето в югозападния окръг Буан поради изтощителната гореща вълна.

„Световната организация на скаутското движение получи тази сутрин потвърждение от правителството на Република Корея, че поради очакваното въздействие на тайфуна Ханун, ще бъде планирано ранно заминаване за всички участници“, се казва в изявление на организацията .

„Ние спешно призоваваме правителството да ускори плана за заминаване и да предостави всички необходими ресурси и подкрепа за участниците по време на престоя им и докато се върнат в родните си страни“, се добавя в него.

Джамборето започна в сряда с участието на около 40 000 скаути от 158 държави. Около 4500 бяха от Обединеното кралство, което представлява най-големият национален контингент, докато около 1000 бяха от Съединените щати.

Британските и американските групи бяха сред първите, които се оттеглиха през уикенда, след като стотици скаути се разболяха поради екстремната жега в огромния къмпинг без дървета.

Правителството и организаторите изпратиха камиони с вода, климатизирани помещения и медици в опит да спасят събитието. Различни фирми също се намесиха да помогнат, като дариха палатки, вода и сладолед, докато орденът на корейския будизъм Jogye отвори своите храмове за скаутите.

Но новата заплаха от тайфуна принуди повече групи да напуснат района.

Австралийската скаутска група беше последният контингент, който евакуира къмпинга в понеделник, според телевизионния оператор на ABC.

Метеорологичната агенция на Южна Корея съобщи, че регионът ще бъде засегнат от бурята още в сряда.

Офисът на президента Юн Сук Йол каза, че той е призовал за планове за „непредвидени обстоятелства“, които биха могли да включват преместване на скаутите в хотели и други съоръжения в столицата на страната Сеул и близките градски райони.

Чой Чанг-хаенг, генерален секретар на организационния комитет на джамборето, каза, че групата е осигурила повече от 340 места за евакуация, включително обществени центрове и фитнес зали, в региони близо до Буан.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР