Организаторите на изложбата Хомосоц - хомосексуалността по време на комунизма

...
Организаторите на изложбата Хомосоц - хомосексуалността по време на комунизма
Коментари Харесай

Изложбата "Хомосоц" кани БСП като наследник на БКП

Организаторите на изложбата " Хомосоц - хомосексуалността по време на комунизма в България, 1945-1989 година " изпратиха покана до Корнелия Нинова и членовете на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия. Експозицията се открива на 30 септември в изложба " Порт А " и ще показа данни от огромно изследване, инициирано от фондация GLAS, European Cultural Foundation и Посолството на Съединени американски щати в България.

Причината " в месеца на 9 септември " да насочат поканата персонално към госпожа Нинова, както и към Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия, е че политическа групировка е директен правоприемник на преобразуваната Българска комунистическа партия, под чието ръководство минава проучвания в изложбата интервал, изясни пред " Дневник " Симеон Василев, създател на фондация GLAS.

Другият мотив за поканата е и изпратеното през 2018 година писмо от Нинова до уредниците на " София Прайд ", в което тя споделя: " Ние сме срещу насилието и дискриминирането против всеки, в това число и ЛГБТИ хората. Те са свободни да избират по какъв начин да живеят живота си. "

Според Василев е редно " Българска социалистическа партия, като правоприемник на преобразуваната Българска комунистическа партия, да прочете и тази страница от историята на България. А тя не е единствено отрицателна. Наред с терора и погазването на персоналната независимост и достолепие, през 1968 година България декриминализира хомосексуалността, което я слага доста по-напред спрямо одобрени през днешния ден демократични демокрации. " В писмото си той загатва още, че този образец, както и цялата изложбата могат да вдъхнат храброст на Нинова да поведе " Българска социалистическа партия по пътя на напредъка и да последва Европейската социалистическа партия, която изрично застава на страната на равноправието и персоналната сбобода на ЛГБТ хората ".

Пред " Дневник " той добави, че писмото е било изпратено през днешния ден и към момента нямат отговор. Засега не имат намерение да насочат персонални предложения към други български политически водачи, които постоянно са се изказвали срещу ЛГБТИ общността. Изложбата обаче ще помогне на всички да се уверят, че " както в интервала на комунистическия режим, по този начин и в този момент хомосексуалните не са свободни да живеят живота си както решат, а дискриминирането против тях е била и остава мощно изразена и през днешния ден ".

Изложбата " Хомосоц - хомосексуалността по време на комунизма в България, 1945-1989 година " ще показа резултатите от проучване по тематиката въз основа на разнородни източници и фокусирано върху 50-те и 60-те години на ХХ век. В него присъединяване историци, социолози, студенти, куратори и художници.

В нея ще можем да разберем повече за местата за срещи, жаргоните, съдебно-наказателните практики, акциите против хомосексуални, декриминализирането на хомосексуалните актове през 1968 година и другите способи и опити за лекуване на хомосексуалността - нещо, което е съвсем незнайно до този миг.

Последното е включвало да вземем за пример използването на мощни лекарства, които провокират повръщане у " пациентите ", до момента в който в същото време са им се показвали фотоси на хомосексуални мъже за това да ги отврати.

" За хомосексуалността в България постоянно се приказва като за нещо, привнесено от Запад и зародило след измененията, като нещо непознато за нашата територия. Изследването и изложбата, несъмнено, оборват това стереотипно разбиране, a и допълват скъпа информация за живота на хомосексуалните у нас ", разяснява още Симеон Василев от фондацията. Части от цялото изследване ще бъдат показани и като печатна листовка, която ще е налична по време на изложбата.

" Хомосоц - хомосексуалността по време на комунизма в България, 1945-1989 година " се открива на 30 септември от 19 ч. в изложба " Порт А " (ул. " Триадица " 5) в София и ще е отворена за визити до 13 октомври, в това число.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР