Орбиталната обсерватория Хъбъл“ е получила снимки от най-древната от известните

...
Орбиталната обсерватория Хъбъл“ е получила снимки от най-древната от известните
Коментари Харесай

Откриха много древна галактика с форма на огнен пръстен

Орбиталната обсерватория „ Хъбъл “ е получила фотоси от най-древната от известните на науката пръстенообразни галактики. Откриването й демонстрира, че сходни обекти са били доста редки още от ранните времена на образуване на Вселената. Описанието на проучването е оповестено от научното списание Nature Astronomy, представено от " Фокус ".
" Резултатите от нашите наблюдения и калкулации демонстрират, че преди към 10 милиарда години огромни галактики с форма на ударни пръстени са били толкоз редки, колкото в този момент. Това не е в сходство с прогнозите на някои теоретици, които считат, че в първите столетия от живота на Вселената тези обекти е трябвало да се срещат 140 пъти по-често “, пишат учените.
Галактиките с формата на ударни пръстени са най-редкият вид вселена в актуалната Вселена. Според учените те съставляват единствено 0,01% от общия брой галактики, обграждащи Млечния път. Рядкостта им е обвързвана със специфичните условия на тяхното образуване.
Работата е в това, че съгласно актуалните показа на астрономите такива обекти се образуват вследствие на конфликта на две огромни галактики. По време на подобен конфликт една от галактиките се удря в друга с висока скорост в първите столетия от своето образуване и „ пробива “ дупка в нея, лишавайки я от централните региони на забележителна част от материята и поражда звезден изблик в покрайнините й. В резултат на това такива галактики стават като великански „ огнени пръстени “ или „ гевреци “, в центъра на които има зееща празнина.
Еволюцията на галактическите „ огнени пръстени “
Изучавайки изображения на орбиталния телескоп „ Хъбъл “, събрани като част от плана ZFOURGE, астрономите под управлението на Кенет Фрийман, професор в Австралийския народен университет в Канбера, откриха най-древния и необикновен образец за съществуването на такива галактики до момента.
Целта на плана ZFOURGE е да изследва еволюцията на античните галактики и да разбере по какъв начин са зародили първите спирални галактики, измежду които е и Млечния път. Днес астрономите считат, че това може да се узнае посредством проучването на най-старите галактики с форма на ударни пръстени, защото предшественик на такива редки галактически обекти могат да бъдат единствено съвсем завършените „ ядра “ на спирални галактики.
Докато проучиха изображения на сходни обекти, Фрийман и неговите сътрудници се натъкнаха на фотография на два необикновени обекта, R5519 и G5593. Първата, както научиха учените, е била вселена с формата на ударни пръстени, а втората се сблъсква с нея, вследствие на което в центъра й се образува „ празна “ зона с диаметър 30 хиляди светлинни години.
След като изследваха спектъра на тези галактики, астрономите откриха, че ги виждаме в положението, в което са били преди към 10,8 милиарда години, единствено 3 милиарда години след Големия гърмеж. Това направи R5519 най-старият и в това време един от най-малките галактически „ огнени пръстени “, прочут на астрономите.
Според създателите на откритието, този факт, както и неналичието на други пръстеновидни галактики в изображенията на „ Хъбъл “, демонстрира, че в дните на младостта на Вселената аналозите на R5519 са били също толкоз редки, колкото в този момент. Това изобретение беше огромна изненада за астрофизиците, защото съществуващите теории за еволюцията на галактиките демонстрират, че в предишното сходни „ огнени пръстени “ са възниквали доста по-често, в сравнение с в този момент.
Това противоречие сред теорията и наблюденията, допускат астрономите, може да се дължи на обстоятелството, че в ранните столетия на Вселената е имало относително малко „ ядра “ на огромни спирални галактики, които биха били подобаващи за образуването на тези редки обекти. Друга причина може да бъде ненадейно бавното движение на тяхното образуване.
По-нататъшните наблюдения на R5519 и откриването на нови галактики във формата на ударни пръстени, както се надяват Фрийман и неговите сътрудници, ще оказват помощ да се научи повече за това и да се разбере по какъв начин би трябвало да бъдат изменени съществуващите теории.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР