Оръжейни сделки стоят в основата на втория фронт на политическо

...
Оръжейни сделки стоят в основата на втория фронт на политическо
Коментари Харесай

Нинова и уволненият шеф на Кинтекс с тежки взаимни обвинения


Оръжейни покупко-продажби стоят в основата на втория фронт на политическо опълчване.

Назначаването на уволнения от ВМЗ-Сопот Никола Стоянов за министър на стопанската система от президента е възобновяване на модела ГЕРБ-ДПС, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Още през февруари тя е открила, че тогавашният шеф на „ Кинтекс " Александър Михайлов работи и за частна оръжейна компания в спор на ползи, към която има отношение и Никола Стоянов.

С това обвиняване Корнелия Нинова изпревари конференция на някогашния началник на " Кинтекс " Александър Михайлов. На нея той съобщи, че с подписа на Нинова, като министър на стопанската система, са изнесени 4 хиляди и 200 тона оръжие до полско летище, покрай украинската граница - в първите 4 месеца на войната.

Корнелия Нинова изясни за какво е уволнила от ВМЗ сегашния министър на стопанската система Никола Стоянов и упрекна тогавашния началник на " Кинтекс " Александър Михайлов, че по едно и също време е работил и за частна оръжейна компания.

" Като ръководител на борда на ВМЗ и дружно с Михайлов от " Кинтекс ", някогашният и към този момент уволнен (директор - бел. ред.), трансферираха върху частна компания " Бийн " правото да прадставляват държавните предприятия в чужбина. Всичкото това - покровителствано от служебния министър на Радев, госпожа Везиева, считам, че ощетяваше държавните сдружения. По негово време, като ръководител на борда на ВМЗ, ВМЗ водеше договаряния с Ирак за експорт на технологии, което щеше моного да ощети държавните ползи. ", сподели Корнелия Нинова.

Бившият длъжностен министър Даниела Везиева не се съгласи с Нинова.

" Вместо госпожа Нинова още веднъж да приказва за чадъри, трябваше да излезе и да каже каква е истината в цялата тази история ".

Везиева изясни, че до момента в който е била министър, междуведомствената комисия не е одобрявала оръжеен експорт за страни в спор.

" Междуведомствената комисия е формирана от разнообразни институции и службите. Когато има спор по време на самите съвещания, се оповестява за тези неща. Ние блокираме износа за съответната страна, такова нещо имаше и за Армения и Афганистан, тъй че ние сме си свършили работата към моментаната обстановка. Какво се случва м момента не мога да отговоря. "  

Уволненият началник на " Кинтекс " Александър Михайлов отхвърли обвиняванията на Нинова.

" Кинтекс " не е бил представител на ВМЗ за дадения пазар. Ръководството на ВМЗ са назначени от нея фрагменти без конкурс, между другото. Нека да покажат документ, удостоверяващ, че " Кинтекс " в миналото е бил представител на ВМЗ за някой пазар ", прикани Михайлов.

Той отхвърли и да е бил в спор на ползи.

" Това е безапелационна неистина. Това е предмет на двете каузи, които съм завел против нея. Разполагам със информация от Национална агенция за приходите. Тази информация е приложена към моите каузи против госпожа Нинова, която демонстрира, че 1 месец преди да стартира работа с " Кинтекс ", аз съм прекратил трудовите си взаимоотношеиня с предишиня ми шеф ". 

Александър Михайлов упрекна Нинова, че с нейн автограф, единствено за четири месеца към Полша са изнесени 60 самолета с оръжие и муниции до летище " Жешов ", на 70 км от украинската граница. Позова се на информация от Външно министерство.

" 60 полета за 4 месеца значат, че през ден по 70 тона българско оръжие е отивало за Украйна. Усреднена калкулация демонстрира, че за този 4-месечен интервал 4200 тона българско оръжие са доставени в пограничното на Украйна полско летище. На този декор госпожа Корнелия Нинова да твърди, че не знае къде отива българското оръжие, е освен несъстоятелно изказване, само че и обидно към българските жители ", съобщи Михайлов.

Корнелия Нинова пък съобщи, че освен не е изнасяно оръжие по нейно време, само че и е спряла оръжейни покупко-продажби за милиради.

" Има заявки за над 1 милиарда евро. за търговия с оръжие. Стоят на бюрото на господин Стоянов. Ще забележим какво ще стане и ще задавам към този момент аз въпроси. От Полша отиват ли на друго място, имат ли медиатор? Взимат ли комисионни в офшорни компании? Всичко, на което бях подложена аз последните 6 месеца, са неистини и операции ", безапелационна бе тя.

Нинова съобщи още, че не се тормози от проверка на нейното ръководство в икономическото министерство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР