Оптимистичният вариант е около 1.5 - 2 милиона ваксинирани да

...
Оптимистичният вариант е около 1.5 - 2 милиона ваксинирани да
Коментари Харесай

България няма да се поколебае да купи руска или китайска ваксина

" Оптимистичният вид е към 1.5 - 2 милиона имунизирани да имаме до края на август . Ако няма ваксина, не може да се имунизираме ", разяснява проф. Тодор Кантарджиев , шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на Националния действен щаб за битка против ковид, в неделя пред БНР. " Държавата ще търси и други разновидности и няма да се поколебаем да купим която и да е ваксина, която е ефикасна и безвредна и която е приета от регулацията в Европа, несъмнено, включително и съветска и китайска ", сподели още Кантарджиев.

В петък здравният министър Костадин Ангелов заяви, че при потребност ще предложи покупката на ваксини и отвън Европейски Съюз. Преди дни стана ясно, че съветската " Спутник V " ще кандидатства за европейско позволение. В петък Европейска комисия удостовери, че страните от Европейски Съюз могат да водят независими договаряния за доставки на ваксини, които не са включени в европейската имунизационна тактика. Ден по-рано Унгария стана първата страна в Европейски Съюз, която утвърди съветската ваксина " Спутник V ".

Междувременно AstraZeneca, че ще редуцира доставките си на имунизацията си в Европейския съюз с 60 % - от 80 млн. на 31 млн. дози през първото тримесечие на годината поради индустриални проблеми.

България е поръчала най-вече ваксини точно от AstraZeneca – 4.5 млн. дози, и очакваше първа доставка от 500 хиляди дози, когато имунизацията бъде утвърдена. Засега не се знае по какъв начин забавянето ще се отрази на темпа на имунизацията у нас.

Здравният министър Костадин Ангелов разяснява в събота, че съгласно него няма да бъде нарушен имунизационният проект поради понижените доставки на AstraZeneca.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР