"Оптимист съм за коалицията. Да се замислим чий всъщност е

...
"Оптимист съм за коалицията. Да се замислим чий всъщност е
Коментари Харесай

Премиерът: Хората разбират, че правителството не е виновно за всичко

"Оптимист съм за обединението. Да се замислим чий в действителност е ползата Македония да остане отвън Европейски Съюз - български или съветски. "

Това споделя министър председателят Кирил Петков извънредно пред

Още акценти от изявлението:

- Г-н министър председател, тече напрежение след подписването на меморандума сред държавното управление и фирмите Gemcorp и IP3 Corporation, откакто се появиха медийни изявления за съветска връзка в тях, а опозицията даже изиска основаването на анкетна комисия в Народното събрание. Какви задължения поема българското държавно управление към двете компании според този меморандум?

- Никакви. Единственото, което беше подписано, е общо писмо за желание за евентуални вложения от тях. Реално обаче няма нищо, което българското държавно управление е задължено да направи на база подписания меморандум. Това е просто писмо за желание.

- Просто писмо за желание, което обаче бе подписано тържествено в Министерския съвет...

- Така е - когато го подписахме, харесахме концепцията да се влага един милиард в България.

Видяхме, че към този миг няма съветски вложители в техния капитал. Запознахме се с IP3 Corporation, когато министрите на финансите и енергетиката бяха в Съединени американски щати. От тази позиция всичко изглеждаше добре.

Благодаря постоянно на положителните публицисти, които могат да извадят спомагателна информация, че в предишното е имало съветска връзка. След като излязоха двете публикации, съм разпоредил в този момент на ДАНС да създадем точна преценка какъв е този риск и тази съветска връзка. И в случай че забележим, че тя е действителна и съществуваща, не бихме разрешили техните вложения да влязат в България.

- А двете компании не бяха ли тествани авансово от българското държавно управление дали имат подозрително притежатели и капитали?

- Да, направи се инспекция на съществуващите все още вложители. При тях няма съветски. В предишното обаче очевидно е имало, и то съществени, доколкото четохме всички ние. Сега ще създадем инспекция на тези минали връзки и в случай че се окаже, че са факт, няма да ги допуснем на пазара.

- Има ли в подписания документ гаранции, че двете компании няма да се възползват от обществени средства, без значение дали от българския бюджет или европейски фондове?

- По никакъв метод не сме обвързвали обществени средства в този меморандум. Единственото, което се споделяше, е, че те имат предпочитание да влагат в енергийния бранш на България един милиард от техните средства. А българското държавно управление сподели, че ние привличаме всевъзможни вложения от този вид.

Другото, което на мен персонално ми беше харесало - стъпи се на The Foreign Corrupt Practices Act - закона на Съединени американски щати против корупционните практики в чужбина, който не позволява никакви корупционни практики при такава инвестиция. Но както споделих, въз основата на публикациите от BIRD и Financial Times ще създадем спомагателна инспекция и не бихме позволили инвестицията, в случай че има налична някаква спомагателна връзка, за която ние към момента не сме известени.

- Имало ли е присъединяване на непознати дипломати при представянето на двете компании на българското държавно управление и за какво бе тази реакция от посолството на Съединени американски щати?

- Те просто се разграничиха от тези вложители.

IP3 Corporation бяха осведомени с българското държавно управление по време на срещите в Съединени американски щати на Асен Василев и Александър Николов

Може би не е било официално застъпване за тях, просто са били част от срещата и оттова може би е пристигнало това комплициране, че надали не те са предложени от американското държавно управление.

- Миналата седмица поканихте водачи на страните членки на НАТО от Югоизточна Европа, и пред тях обявихте, че скоро очаквате положителни вести за Северна Македония. Това беше ли сигнал, че ветото ни за старт на договарянията на Северна Македония ще падне?

- Днес беше забавно, че тези сътрудници в ДАНС, които бяха открити като шпиони, са работили точно против добросъседството ни със Северна Македония и Западните Балкани.

Тук всички би трябвало да се замислим за какво съветската страна е вложила средства през нейната шпионска мрежа това да се случва.

- Но при тези настройки в обществото ни и при тази реакция на сътрудниците ви, изключително Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, няма ли действителна заплаха това да е камъкът, които ще счупи обединението?

- Трябва да се замислим кой е дълготрайният български интерес - Република Северна Македония да е част от Европейския съюз, или тя да остане една изключена страна. И какъв е другият български интерес - да имаме постоянни Западни Балкани, или да нямаме. Според мен това са значимите въпроси и би трябвало да се замислим, още повече когато има очевидна наклонност, че някой работи против това - дали в действителност българският интерес е участието на РСМ да се отдалечава, или да вземем за пример съветският интерес е този, който не желае да види задачите Балкани постоянни и в Европа.

- А запознахте ли се с отчета на историческата комисия и има ли прогрес по противоречивите въпроси?

- Те са самостоятелен орган и дано изчакаме да излязат със своите изводи.

- Има ли нова развръзка към записите, които изиска прокуратурата за влизалите лица в Министерския съвет?

- Това мен доста ме озадачи, тъй като тази инспекция е за цялостен месец.

Защо желаят да видят за цялостен месец кой влиза и кой излиза от постройката? Моето голямо безпокойствие е, че те желаят да видят кои са хората, които влизат в Министерския съвет и дават сигнали на Европрокуратурата, тъй като знаете, че Министерски съвет е точка за контакт. Ако това е по този начин - доста е ужасно, че желаят да разобличат или да видят хората, които са давали сигнали до Европрокуратурата, да употребяват и видеоматериала за това... Надявам се, че не е това, само че в случай че е реалност, в действителност е ужасно!

- Как ще работите с прокуратурата, откакто непрестанно двете страни сте в престрелка?

- Аз имам една ясна визия за българската прокуратура и това е след оставката на господин Иван Гешев

- А до тогава?

- Нямам доверие. Наистина не вярвам на този основен прокурор.

- А на ДАНС имате ли доверие?

- Ето, хората добре се оправят в този момент. Това, че откриха личните си шпиони, разобличиха ги и ги закараха до прокуратурата, беше един добър триумф.

- При срещата в четвъртък с производители на зеленчуковата борса в село Кърналомо обещахте инспекция на граничния пункт и в петък към този момент бяхте на Капитан Андреево. Какво видяхте там?

- Както дадох обещание в четвъртък, по този начин през днешния ден (петък - б.а.) бях на границата и не харесах това, което видях.

- Какво притеснително видяхте?

- Частта за инспекция на животните, която видях, изглеждаше по този начин, сякаш нито едно животно не е влизало вътре. Видях, че където се ревизират продуктите с скотски генезис, в хладилника на лабораторията имаше цитрусови плодове.

Видях, че камерите на лабораториите са изключени. Видях липса на надзор

и незабавно се задействахме това да се поправи. Това не може да бъде по този начин! Не може да имаме входна точка и да желаеме да запазим ползите на българските производители, в случай че инспекциите на границата не работят.

- Как ще подобрите работата им, какви ограничения ще вземете?

- Веднага ще сменим част от управителния личен състав (б. р. - на БАБХ), който дава отговор за тази активност, ще разгледаме деликатно какви са отговорностите по договорите на компаниите, които са там.

Ще сложим видеонаблюдение. Имаме и още много разнообразни стъпки, които ще предприемем.

- По какви други сигнали от обиколката ви да чакаме дейности?

- Това, което ми направи усещане е, че хората усещат тежестта на високите цени, на силата и на продуктите, само че те осъзнават - и това доста ми хареса, че е разследване от войната в Украйна и нарасналите цени на европейските пазари, а не е функционалност от активността на държавното управление. Това, което опозицията се пробва да направи, е да упрекна държавното управление, че то е отговорно за всичко. Но хората схващат, че не е по този начин. Те схващат, че българското държавно управление вкарва 3,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт за помощи и виждат, че се стараем доста. Това, което се надяват, е че ще успеем да се оправим с всичките тези рецесии. Видях повече вяра, в сравнение с рецензия.

- На 1 април падна мораториумът върху цените за битовите консуматори. Обявихте пакет “Великден”, само че предвиждате ли и други ограничения, с цел да се компенсира инфлацията?

- И през април сме отделили големи средства за бизнеса за помощ поради високите цени на тока. Както видяхте, макар че падна мораториумът, не се качиха цените на битовите консуматори, което е доста значимо, тъй като българското държавно управление застана като преграда сред международните пазари и битовите консуматори. Така че в действителност вършим всичко, което можем в този миг.

Трудни времена са, разбираме го, по едно и също време с това се борим с корупцията, с прокуратурата - с нейните дейности, които са неразбираеми, само че това е задачата, с която сме се наели да работим.

- Ще оцелее ли обединението в тези рецесии, които са подбудени извън, и непрестанните офанзиви на опозицията от вътрешната страна?

- Аз съм положително надъхан.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР