Оптимист съм след проведените днес срещи. През следващите дни и

...
Оптимист съм след проведените днес срещи. През следващите дни и
Коментари Харесай

Вътрешният министър от Брюксел: Предстоят разговори дали ще бъдем приети в Шенген

Оптимист съм след извършените през днешния ден срещи. През идващите дни и седмици предстоят доста дейни диалози във връзка с това дали страната ни ще бъде призната в Шенген. Това разяснява пред публицисти министърът на вътрешните работи Калин Стоянов след присъединяване си в съвещание на Съвета " Правосъдие и вътрешни работи ", който се организира през днешния ден в Брюксел.

В рамките на форума бе изработен разбор на положението на Шенгенското пространство, във фокуса на полемиките бяха и процедурите за подсилване на връщането. По време на съвещанието еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон срещна вътрешните министри на Европейски Съюз с извънредно позитивния отчет за България от задачата, провела се в страната ни на 23 и 24 ноември, за инспекция на външните граници. " Провеждането ѝ е значителен прогрес, резултат от големите старания на българското държавно управление. Този път в задачата участваха също австрийски и нидерландски специалисти. Заключението на отчета е, че България продължава да извършва всички условия за приемане в Шенгенското пространство ", съобщи министър Стоянов и акцентира редицата индикации в отчета за това, че страната ни се движи по верния път.

В този смисъл и в подтекста на извършената двустранна среща с нидерландският държавен секретар по въпросите на убежището и миграцията Ерик ван дер Бург българският вътрешен министър изрази виждане, че е допустима смяна в позицията на Нидерландия до края на т.г. въз основа на позитивния отчет за готовността на страната ни за участие в Шенген: " Нидерландският сътрудник също регистрира напредъка, който имаме през последните няколко месеца, и съобщи, че откакто проучват отчета, ще вземат решение “.

Министър Стоянов още веднъж акцентира, че дружно с румънската страна продължаваме да поддържаме общото мнение, че България и Румъния следва да вървят в пакет във връзка с присъединението в Шенген.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР