Определят го като амбициозен, понякога експанзивен, предприемчив и одухотворен. Кирил

...
Определят го като амбициозен, понякога експанзивен, предприемчив и одухотворен. Кирил
Коментари Харесай

Кирил Петков пред Lupa.bg: По-добре избори до дупка, отколкото мафиоти в управлението

Определят го като упорит, от време на време избухлив, деятелен и одушевен. Кирил Петков се сблъска с действителността на българската политика след 7 месеца ръководство отпред на страната, само че познава хватките на старите политици и минусите на държавната администрация отпреди това. Че желае да пребори корупцията и задкулисието бе поръчката му за влизането във властта и преди една година, когато завоюва дружно с Асен Василев и тима на „ Продължаваме промяната “ първото място на предварителните парламентарни избори. Сега борбата продължава, само че към този момент с научените уроци от мандата му като министър председател на комплицираната четворна коалиция с Българска социалистическа партия, ИТН и Демократична България. Какви са триумфите и грешките от това ръководство, повлия ли политическата кариера на фамилията му с Линда и трите им девойки Ванеса, Ема и Ана, за истините и интригите по коридорите на „ Дондуков “ 1, за пътя на „ Продължаваме промяната “ оттук нататък, беседваме с някогашния министър-председател Кирил Петков в навечерието на следващите предварителни парламентарни избори на 2 октомври.

Роден е на 17 април 1980 година в Пловдив в фамилията на Петко и Венета Петкови. Емигрира с татко си в Канада, до момента в който е възпитаник, само че се завръща в родината преди 15 години. Възпитаник е на „ Харвард “, само че води като преподавател курсове в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Влиза в политиката като длъжностен министър на стопанската система в кабинета на Стефан Янев през май 2021 година, а шест месеца по-късно с Асен Василев печели парламентарните избори и на 13 декември е определен за министър председател със 134 гласа от тогавашното 47-о Народно събрание. Водач е на листата на „ Продължаваме промяната‘ в 24-и МИР в София за идния избор.

- Г-н Петков, излязоха извънредно смущаващи обстоятелства от подредената от Вас инспекция за нарушавания на законодателството при построяването на „ Балкански поток “, а в това време разкривате с другия съпредседател на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев разкрихте лицето Добринка Михайлова – заварка сред ГЕРБ и служебното държавно управление на Румен Радев. Изпитвате ли боязън, че нещо може да Ви се случи, откакто по този начин надълбоко нагазвате в делата на предходното статукво?

- Не знам дали си спомняте – преди да вляза в политиката, до момента в който бях на митинг на площада, носех огромен афиш. На него пишеше: „ Мен не ме е боязън! “. Истината е, че ние се взехме решение да станем част от политиката с концепцията, че ще бъде доста мъчно, че ще бъде от време на време даже рисково. Но както баба ми споделяше: „ Страхът е най-лошият консултант “. Така че, виждам да последвам съвета й в никакъв случай страхът да не е движещата мощ при мен.

А въпросът с Добринка Михайлова е доста значим. Защото той не касае единствено един проблем, а цялата система. По-регламент, част от европроектите, минаващи през държавните институции, би трябвало да бъдат одитирани, преди да се усвоят парите от Европейската комисия. Изборът кои да са тези европроекти би трябвало да е инцидентен. А това, за което бяхме сигнализирани, е, че одитът е юридически преднамерено, като проверяваните контракти са могли да бъдат подбрани авансово, а тези, които нарушават разпоредбите, да бъдат пропуснати. Вместо особено купения за задачата програмен продукт, е употребен уеб страницата random.org, който дава опция резултатите да се манипулират без проследимост.

- Звучи като системата за инцидентно систематизиране на делата в съдилищата?

- Същото е. Тук приказваме за усвояването на стотици милиони евро. Защо това е значимо? Първо, тъй като стотици милиони са минали по тази скица. И второ, тъй като виждаме, че има общини в България, в които при над 90% от всички планове има единствено един позволен до присъединяване кандидат-изпълнител. С други думи, крайният резултат демонстрира неналичието на надзор – действително в тези общини парите са били планувани за съответен реализатор.

„ Добринкагейт “ е обвързван с европари, което дава опция да бъде разследван от Европейската прокуратура. Това прави едно такова огромно следствие за първи път безусловно без значение от българската прокуратура. А тя от самото начало разпъваше чадър върху Борисов и ГЕРБ.

- Защо обаче Добринка още веднъж намира място в изпълнителната власт, откакто Вие я уволнихте от звеното за одит? А също така е кадър на ГЕРБ, а е назначена още веднъж от служебното държавно управление на президента?

- Това е значимо да се обясни, само че е въпрос към държавното управление.

- Виждате ли консолидиране на силите – съответно сред ГЕРБ и Румен Радев? А може би даже и „ Възраждане “ в тази настройка.

- Ще се концентрирам върху хората, които се явяват на изборите на 2 октомври. Виждам безспорна консолидация сред ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ Възраждане “. Между другото, координацията сред Бойко Борисов и Костадин Костадинов става все по-явна. Ако видите даже в последния състав на Народното събрание какъв брой пъти те гласоподаваха дружно – имат цялостна синхронизация. Същото бе и при вота на съмнение, който смъкна държавното управление.

Обадих се персонално и на Костадинов с молба за КПКОНПИ – най-малко да сменим управлението на Антикорупционната комисия. Уж се съгласихме това да бъде нов тим – на господин Рашков и на тяхното предложение в лицето на Бойко Атанасов. И най-после какво се случи? Нямаше поддръжка от „ Възраждане “.

Тогава разбрах, че лозунгите на огромния възрожденец, който също желал да се бори с корупцията, са празни от наличие. Костадин Костадинов се оказа доста добър продавач на хрумвания, скрити под някакви възрожденски послания. Говори против имунизациите, а се имунизира. Говори против ГЕРБ, а гласоподава с ГЕРБ. Говори против корупцията, само че не желае да бъде определено ново управление на КПКОНПИ.

- Страните от въпроса обаче за Румен Радев. Защо? Вие го подкрепихте за втория му мандат отпред на „ Дондуков “ 2. Ако в този момент трябваше да го сторите още веднъж, бихте ли?

- Ако ме питате дали скърбя, че съм го подкрепил, ще отговоря, че не скърбя. Защото в случай че тогава президент беше станал претендентът на ГЕРБ, в този момент щяхме да имаме служебно държавно управление на ГЕРБ.



- А в случай че бяхте застанали зад претендента на Демократична България Лозан Панов?

- Той нямаше на практика късмет към оня миг.

- Има ли връзка сред „ Продължаваме промяната “ през днешния ден с който и да е от президентската институция?

- Лично аз не съм комуникирал с президента от месец и половина. Преди това имаше съвещания за съставянето на нов кабинет, до момента в който към момента имаше късмет за това.

- Радев споделя, че не му се влиза в серпантина от избори. Смятате ли, че сега той гради основите за бъдещо ръководство с присъединяване на ГЕРБ и Движение за права и свободи?

- Това, което виждам, е, че България е изправена пред следния избор: Или ние ще имаме болшинство – „ Продължаваме промяната “, Демократична България и Българска социалистическа партия – т.е. деклариралите, че няма да влязат в коалиция с ГЕРБ, или страната отива към последващи избори. Защото различната коалиция ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ Възраждане “ – въпреки да наподобява допустима посредством неофициална поддръжка, наподобява съвсем невероятно да я създадат намерено. Дори на тях ще им е мъчно да я обяснят пред гласоподавателите си.

- Много настойчиво включвате Българска социалистическа партия в проектите за бъдещото ръководство. А на площада самите Ви симпатизанти обявиха изрично, че съюз с левицата не желаят поради поръчките за връщане на договарянията с „ Газпром “, поради мнението на социалистите, че глобите против Русия са пагубни за България. Защо толкоз настоявате да сте дружно с „ Позитано “ 20?

- Осъзнаваме, че в този миг би трябвало да сме диалогични с хора, с които споделяме общата концепция, че би трябвало да спрем кражбите и корупцията. А за идеологическите разлики също може да се откри път за разрешаване на споровете, още веднъж посредством разговор и компромис.

Видяхте, че успяхме да го реализираме и във връзка с военната помощ за Украйна. Факт е, че не беше тъкмо това, за което настояваше Демократична България, нито тъкмо това, което Българска социалистическа партия искаше. Но постигнахме компромис

и имаме 7-месечен опит по какъв начин да го създадем още веднъж. С Българска социалистическа партия ни сплотява и обществената политика – имаше безусловно единодушие във връзка с повдигането на пенсиите, за увеличението на минималната работна заплата. С Демократична България пък ни събира общата позиция, че не трябва да подвигаме налозите за бизнеса. И двете политически линии са правилни и верни. Също както е правилно, че едни 4 милиарда лв. се крадяха, а могат да се разпределят за по-добри обществени политики, без да се подвигат налозите.

- И предходната година с Василев посочвахте кражбите в изключително огромни размери? Колко от милиардите левове теч успяхте да спрете за 7 месеца на власт?

- Как падна държавното управление? Когато обявихме обществените ограничения за 2,2 милиарда – за повишение на пенсиите и за стимулиране на младите фамилии, както и за безплатните детски градини, действително отказахме да дадем над 3, близо 4 милиарда лв. на 6-те строителни компании – на същите, които с години са точили пари за строителството на Автомагистрала „ Хемус “, на тези дето заграбиха парите за поддръжка на язовирите… Като спряхме теча на тези пари, действително намерихме средства за обществената политика.
Новото повдигане на пенсиите със сегашната индексация следва всеки миг.

- Какви други обществени тласъци обаче предвиждате, в случай че съумеете да съставите държавно управление?

- Ще приемем две неща – първо, нарастването на пенсиите ще продължи да надскача растежа на инфлацията. С други думи, приходите на хората действително няма да падат. И това ще продължи през цялото ни ръководство, а няма да остане единствено като първи стъпки. Второто е да създадем минималната работна заплата равна на 50% от междинната работна заплата още от 2023 година. Или другояче казано – тя ще стигне 860 лв.. Защо това е значимо?


Бившият министър председател измежду гласоподаватели

Защото тези хора сега са най-засегнати от инфлацията и техните приходи не съумяха да се усилят със скоростта на повдигането на сметките и цените на храните. А също така целият Европейски Съюз одобри, че това би трябвало да се случи във всички страни в идващите 2 години. Така сме в синхрон и с европейската политика, и с нашето виждане, че никой не би трябвало да остава зад борда и под линията на беднотия.

- Инфлацията обаче наподобява изяжда и част от електоралната Ви поддръжка. Имате ли механизми да наваксате за оставащите броени дни до изборите?

- Ние не сме в ръководството сега, само че в случай че имаме опцията, бихме създали следното: дерогацията, която си извоювахме от Европейска комисия за вноса на съветския нефт, действително влиза в действие на 5 декември. Тя дава опция съветският нефт, влизащ у нас, да остава единствено за нашия пазар, а оня, който идва от другаде, да отива за експорт. Това ще даде 2 цени на горивата според от техния източник и действително ще ги понижи фрапантно в страната. Освен това, желаеме да въведем същия механизъм, като този за тока, и за газа. Ако понижим цената на горивата и на газа и държим механизма за цената на тока, това ще удари спирачка на инфлацията.

- Г-н Петков, изцяло затворени ли са вратите за договаряния с ИТН на Слави Трифонов?

- Аз виждам „ ИТН “ като троянски кон на задкулисието. През цялото време борбата на Има Такъв Народ е била там – дали ще съумеят да усвоят едни средства за техните министерства за да се дадат на едни строителни компании.

И когато отказахме първите 1,2 милиарда лв. да бъдат усвоени по циничен метод, както е било преди – посредством непрозрачни процедури, тогава за пръв път се заприказва за тематики като Северна Македония. Няма да настъпим мотиката два пъти, както се изрази и Асен, няма да го допуснем.

- Кой Ви заблуди за същността на Слави Трифонов?

- Самият той.

- Как?

- В диалозите ни изглеждаше като човек, който умее да взима самичък някакви решения. Е, оказа се, че не е по този начин. Моето умозаключение, след 7 месеца, е, че той е напълно функционалност на подмолни ползи.

- Троянският кон на кого е, господин Петков, назовете го съответно?

- Той самият го сподели в изявление - по какъв начин са другари от 20 години с Орлин Алексиев. А Орлин Алексиев беше част от ръководството на София, част от корупционните схеми, минавали през управата на града.

- Добре, Слави Трифонов е неточност. Къде другаде сбъркахте, които в този момент може да ви костват първото място на изборите съгласно всички социологически изследвания в последно време?

- Първо, за социологическите изследвания. Миналия път отново ни предвиждаха същите равнища на поддръжка – под ГЕРБ, до последния ден. А след изборите всички социолози бяха сюрпризирани по какъв начин бихме. Вярваме, че същата изненада ги чака още веднъж и на тези избори. Но неточности имаше. И да, първата беше, че направихме коалиция с „ ИТН “. Втората беше, че раздадохме министерствата на обособените партии. Защото смятахме, че всяка партия ще си носи отговорността за поверените й институции. А отговорността я носихме ние.

- И няма да дадете външното министерство на Българска социалистическа партия, нали?

- Не. Всъщност се убедих, че

външната политика, финансовото министерство и министър председателят би трябвало да са от една и съща партия – най-голямата в обединението. Това е един от уроците, които научих.

- Грешка ли беше съвсем непрекъснатото наличие към Вас, а по-късно решението да остане зад борда на идните избори, на Лена Бориславова?

- Лена Бориславова е един от най-качествените хора, с които съм работил. Невероятен правист, знаете, че тя беше в класацията на „ Форбс “ 30 под 30 на младите адвокати в Европа. Тя способства доста за нещата, които направихме. Работата й изискваше да е в течение на всички процеси. А за какво е зад борда? Не е зад борда, просто не е част от тази акция. А това е нейно персонално решение. Върху нея се изля необикновено количество мръсотия.

- Т.е. Бориславова има място в изпълнителната власт, в случай че зависи от Вас?

- Лена Бориславова постоянно ще има покана от нас, нейно е решението дали да я одобри.

- Говорите и за ударите към Вас самия. Как приемаше фамилията Ви всичко това?

- Изписаха се всевъзможни истории за мен. Но ние знаем, че когато задкулисието не може да те купи, не може да те заплаши, единственото, което му остава да направи, е да те залее с мръсотия. А това е част от борбата. Иначе фамилията ми постоянно ме е подкрепяло и ще ме поддържа.


С Линда, която също се включи в обиколката на „ Промяната “

- По-малките Ви деца са в учебна възраст. Отрази ли им се стресът от политическата Ви активност?

- Слава Богу, не. Гледам да вардя фамилията си, пробвам се те да останат отвън медийните прожектори. Затова и не виждате доста фотоси на децата ми.

- Голямата Ви щерка гласоподава ли?

- Да, ще гласоподава. Сега приключва четвъртата си година в университета и ще гласоподава в Ню Йорк.

- Ще се върне ли у нас по-късно?

- Да, възнамерява го. Тя приключва като инженер-химик. Въпросът е да си откри работа и счита да се осъществя у нас. Но разбрах сигурно едно – откакто навършат 18 година, децата би трябвало да взимат решенията си сами, с цел да не се извърнат един ден и да питат: „ Баща ми, за какво ми даде този неверен съвет? “. Така че поддържам, само че не давам препоръки.

- С Вас беседваме в деня, в който погребват кралица Елизабет Втора, а Вие, до момента в който бяхте канадски жител, сте били неин гражданин? Липсва ли Ви нещо от това поданство и какво от 70-годишното ръководство на английския монарх бихте взели като стилов детайл във Вашата политика?

= Не скърбя нито за секунда, че се отхвърлих от канадското си поданство. Въпреки че то идваше с огромни привилегии – по-висока пенсия, чудесно здравеопазване… Но това беше дребна цена, с цел да потегли към фантазията си България да отключи своя капацитет. Наистина имам вяра, че се приближаваме все още, в който това ще се случи. Всички знаем какъв брой е хубава страната ни и всички доста си я обичаме, само че все някак не ни се получават нещата. За страдание, постоянно е имало крадци, задкулисие. А в този момент, в случай че успеем да ги премахнем, в случай че се преборим за страната си, ще успеем да отключим и капацитета, за който приказвам и най-сетне ще се почувстваме като страна, горда със себе си като част от европейските страни.

А това, което постоянно ме е впечатлявало у починалата кралица е, че тя се възкачва на трона единствено на 26 години, хвърлена е доста млада в лидерска роля. И в действителност съумява, макар нежните си години, да стане един от най-разпознаваемите държавници в света. А след 70 години ръководство продължаваше да наподобява като човек, който не страда от заболяването на властта. Това би трябвало да е образец за всеки политик.

- Оптимист ли сте?

- Да.

- Последният път, в който чух някой да твърди същото, бе водачът на ПЕС и някогашен министър председател Сергей Станишев. Докато говореше за тежкото положение, в което Българска социалистическа партия се намира, го попитах въпреки всичко с кого е по-удачно да се коалира левицата – с ГЕРБ или с Продължаваме промяната. Отговорът му бе: „ Въпросът ми наподобява на въпроса „ Как предпочиташ да умреш? Да те обесят или да те гръмнат “. Защо съгласно Вас възприема един европейски водач по този начин обстановката?

- (Смее се – б.а.) Не мисля, че бъдещето минава през гибелта на който и да било. Въпросът е, че в случай че прекъснем модела на провалените политики от в никакъв случай несвършващия преход, всички ще получим голям късмет. Защо съм оптимист? Защото знам, че можем да го създадем. Знаете ли, да вземем за пример, че имаше евентуални донори в акцията, подготвени да дадат безусловно стотици хиляди, дори 1 милион, в дарения, които ние отказахме.

- Защо?

- Защото единствените хора, от които бихме получили дарения, са хора, на които не бихме дължали никаква услуга отсега нататък. Като кажеш „ нулева приемливост към корупцията “, би трябвало да спазваш правилото още в деня, в който си тръгнал да правиш първата стъпка в своята акция. Както и отказахме на хора, които пристигнаха да ни оферират с думите „ ние направляваме 50 хиляди гласа, 60 хиляди гласа “.

Отвърнахме им: „ Благодарим доста, отлично, че ги контролирате. Ние желаеме поддръжка единствено от самостоятелни хора “. Не вършим покупко-продажби с никого.

- Български предприемачи ли Ви предлагаха тези гласове?

- Да. Няма да назова съответни имена. Но желая да предупредя всеки, който мисли, че може да взе участие в политическия развой на страната, с цел да извлича дивиденти за себе си – няма да стане.

- Ако се стигне до такава степен да не може да се сформира обединението, за която бленувате, подготвени ли сте да бъдете в съпротива, да съставите, да вземем за пример, държавно управление в сянка за поправяне на публичните процеси?

- Истината е, че няма подобен вид. Няма по какъв начин да се направи коалиция без нас. В момента по този начин са разпределени силите, че или ние вършим ръководеща коалиция, или отиваме на нови избори със служебни кабинети в това време.

- Колко избори още може да издържи България и финансово, и морално, господин Петков?

- Парите, които се харчат за едни избори, са доста по-малко от парите, които се крадат за автомагистралите. Но морално хората в действителност се изморяват. Само че, в случай че не стигнем до вярната формула да имаме едно ново ръководство, с цел да отключим капацитета на България, за което всички българи мечтаят, ще има избори след избори. Най-високата цена за България като теглим чертата на финала е още една коалиция с троянски кон в нея. По-добре служебни държавни управления и избори, в сравнение с мафиоти в ръководството.

- Къде отиде, господин Петков, говоренето Ви за промяна на правосъдната система, за агентурата в службите? Сякаш тези тематики останаха на назад във времето?

- Не, просто разбрахме, че промените се вършат в стъпки. Следващата ни победа би трябвало да бъде обособяването на проверяващо звено в Антикорупционната комисия. За да може да се проверяват всички политици, които употребяват държавните средства като свои и които забогатяват на гърба на хората. Сега ще водиме война борба по борба. Първият закон, който ще внесем и обещаваме след 2 октомври, е за реформирането на КПКОНПИ. Казусът „ Добринка “ е едно положително начало. Ако имаме работеща Антикорупционна комисия с проверяващи функционалности, в композиция с дейностите на европрокуратурата, това може да докара доста бързо до присъди на корумпираните политици.


Кьовеши vs. Гешев: 1:0 съгласно Кирил Петков

И ще е по-лесно това, в сравнение с да сменим Гешев, за което са нужни първоначално 2/3 болшинство в Народното събрание. За страдание, нямам доверие, че ще имаме 2/3, които не се опасяват от същински съд и работеща правосъдна система.

- Смятате ли, че България към момента се нуждае от лустрация?

- Да, нуждае се от лустрация на крадците и на разпъващите чадъри над престъпните субекти, които ограбват страната.

- А на непознатите сътрудници?

- Всеки, който работи против българската страна, без значение от коя страна е вербуван, би трябвало да бъде отхвърлен от българските служби. Националният интерес би трябвало да се пази от хора, които работят единствено в интерес на България.

- Споделяте ли общоевропейската и натовска позиция, че мобилизацията, оповестена от съветския президент Владимир Путин, няма да спре Украйна от това да завоюва войната?

- Войната навлезе в сериозна и рискова фаза. По-нататъшна ескалация е безусловно неприемлива и целият свят би трябвало да се опълчи.

Решението на Кремъл за частична готовност и опасността за потребление на нуклеарни оръжия са неприемливи. В интерес на България и цяла Европа е имперските желания на Путин да спрат и войските му да изоставен окупираните територии. Русия би трябвало да се върне на масата за договаряния! Само по този начин може да се позволи сходна рецесия, с цел да се избегнат големите вреди и хиляди почтени жертви. 

- Бившият министър председател Иван Костов споделя, че единственият метод да се постави завършек на прехода у нас, е да се реализира господство на закона. Сравняват Асен Василев с Костов. Имат ли в действителност допирни точки съгласно Вас?

- Не. Мисля, че

Иван Костов е политик от ранния преход. Ние желаеме да сме политиците, които ще завършат прехода.

- Приписваха Ви раздори с Василев, имало ли е такива?

- Никакви. Ние с Асен сме другари, откогато учехме дружно в Харвард. И от този момент работим за едни и същи дела. Страшно доста го почитам. Коректив сме един на различен. И нито един от двамата не е по-добър от двамата дружно.


Премиер и вицепремиер... Или противоположното? 

- Какво видяхте до момента от обиколките в страната?

- Ужасих се от това, че видях Северна България като един откъснат от света остров. Изолиран от Европа остров. Защото хем няма автомагистрала да я свързва с Южна България, хем няма задоволително мостове към Румъния, хем няма тунели. Затова за 4 години би трябвало да приключим „ Хемус “, и да построим още мостове. А капацитетът е там… И хората са рационални, и множеството градове имат математически гимназии с качествени фрагменти, и има ужасно земеделие – всички фактори са налице.

*Интервюто е оповестено във в. " Уикенд "  
ТЕМА преди 15 часа 4404 преди 16 часа 1206 преди 17 часа 3619
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР