Опозицията очаква историческа промяна“Фидес” води с малка преднинаПровежда се и

...
Опозицията очаква историческа промяна“Фидес” води с малка преднинаПровежда се и
Коментари Харесай

Орбан се бори за четвърти мандат

Опозицията чака историческа смяна
“Фидес” води с дребна преднина

Провежда се и референдум за ЛГБТ общността

Парламентарни избори, на които министър председателят Виктор Орбан (52 г.) се бори за четвърти следващ мандат, се организираха в Унгария, съобщи Ройтерс.

Според социологическите анкети “Фидес” на Орбан има лека преднина пред обединената съпротива, против каквато министър председателят за пръв път се изправя на избори след 12 години на власт.

Желанието да бъде свален Орбан от власт сплоти шест партии от друг набор - десни, леви и някогашни крайнодесни, в опозиционен алианс. Който също така издигна и общ претендент за министър председател - Петер Майки-Зай (49 година.), който бе определен на вътрешнопартиен избор. Той дефинира парламентарния избор като избор сред Изтока и Запада, като уточни, че Орбан е обърнал Унгария към Русия, орязвайки демократични права, и е повел страната настрана от Европейски Съюз, където в действителност принадлежи.
Майки-Зай, който гласоподава дружно със брачната половинка си и децата им, съобщи, че се надява изборите да “променят хода на унгарската история”.

След като пусна бюлетина, Орбан от своя страна даде обещание огромна победа на изборите, акцентира, че те ще бъдат обективни и почтени, като отхвърли изказванията за изборни измами. Той дефинира вота като избор сред “мир и война” и упрекна съперниците си, че пробват да вкарат Унгария във войната в Украйна, което те изрично отхвърлят.
На въпрос за околните му връзки с съветския президент Владимир Путин Орбан отвърна: “Владимир Путин не се надпреварва в унгарските избори и няма причина да давам отговор на този въпрос”. И добави: “Аз съм на страната на унгарските национални интереси”.

Освен за нов парламент, унгарците гласоподаваха и на референдум за закона против ЛГБТ общността, който не разрешава да се приказва за хомосексуалност и за смяна на пола пред малолетните в Унгария.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР