Опозицията на Бангладеш протестира в Дака, иска оставката на премиера

...
Дака, Бангладеш – Хиляди привърженици на опозицията се събраха в
Коментари Харесай

Дака, Бангладеш – Хиляди привърженици на опозицията се събраха в столицата на Бангладеш Дака в петък, настоявайки премиерът Шейх Хасина да се оттегли и да направи път на неутрална временна администрация, която да наблюдава общите избори, очаквани в началото на следващата година.

Лидери и активисти на основната опозиционна националистическа партия на Бангладеш (BNP) се събраха на мястото на протеста в района Ная Палтан в Дака при строги мерки за сигурност, с разположени около 8000 служители по сигурността.

На около километър (0,62 мили) от мястото на протеста привържениците на управляващата партия Awami League (AL) проведоха това, което нарекоха „митинг за мир“. Протестите приключиха мирно.

Обръщайки се към опозиционния митинг, генералният секретар на BNP Мирза Фахрул Ислам Аламгир каза, че опозиционното движение се е превърнало в „море от хора“, добавяйки, че хората „не искат повече това правителство“.

Аламгир повтори искането на своята партия за служебно правителство, което да наблюдава изборите, добавяйки, че няма възможност за „честни избори при това правителство“.

Висшият лидер на BNP, който ръководи партията, след като лидерът й-основател и бивш премиер Халеда Зия беше вкаран в затвора по дело за корупция, обвини управляващата партия в авторитаризъм, неуспех да се справи с инфлацията и подкопаване на демократичните институции. BNP казва, че присъдата на Зия през 2018 г. е била политически мотивирана.

„Всяка важна институция в страната е унищожена и правата на хората са отнети. Повишаването на цените на всяка първа необходимост направи живота на хората нещастен“, каза той пред тълпата от поддръжници.

BNP се насочи към кризата с разходите за живот, за да стимулира поддръжниците си, привличайки хиляди хора на своите митинги през последните няколко месеца.

Премиерът Хасина отказа да подаде оставка и нейната партия Лига Авами заяви, че искането за служебно правителство е противоконституционно. През 2011 г. Върховният съд на южноазиатската нация отмени 15-годишната конституционна разпоредба, която позволяваше на действащото правителство да прехвърли властта на неизбрана безпартийна временна администрация, за да наблюдава нови парламентарни избори.

Предишните парламентарни избори през 1996, 2001 и 2008 г. се проведоха при служебно правителство, които бяха счетени за свободни и честни както от местни, така и от чуждестранни наблюдатели.

Доклади за задържания

Няколко местни медии съобщиха, че полицията е задържала десетки хора, свързани с BNP в Аминбазар – входна точка за столицата. Полицията отхвърли обвиненията.

Узал Ахмед, активист на БНП от квартал Газипур, каза пред Ал Джазира, че е имал късмет, че е стигнал до митинга. „Видях как полицията задържа някои от нашите активисти в Аминбазар, след като провери мобилните им телефони“, каза той пред Ал Джазира.

Шахидул Ислам, допълнителен полицейски началник на района на Аминбазар, каза, че полицията поддържа рутинни контролно-пропускателни пунктове.

„Не сме задържали никого“, каза той пред Al Jazeera.

Освен активисти на БНП, в митинга на опозицията се включиха и много обикновени хора.

Исрафил Али, шофьор на ван от централния квартал Нараянгандж, каза, че вярва, че корупцията в управляващата партия е навредила на икономиката.

„Много ни е трудно да си позволим най-важното за деня. Освен това прекъсванията на електрозахранването направиха живота ни много труден. Искаме правителството да си отиде и искаме да си върнем правото на глас“, каза Али.

Хасина доминира политиката в южноазиатската държава от 170 милиона души, откакто пое властта през 2009 г. Но последните два избора – 2014 г. и 2019 г. – бяха помрачени от бойкоти на опозицията и насилие. Западните нации, водени от Съединените щати, оказват натиск върху Бангладеш по отношение на човешките права и призовават за свободни и честни избори.

През май Съединените щати предупредиха, че ще наложат визови ограничения на бангладешците, които се опитват да подкопаят процеса на гласуване. През декември 2021 г. Вашингтон наложи санкции срещу звеното за борба с престъпността на Бангладеш Батальона за бързо действие (RAB) и някои от неговите служители заради предполагаеми нарушения на права.

Журналистът и изследовател Резаул Карим Рони каза, че санкциите на САЩ са оказали натиск върху Дака.

„Преди митинга на 10 декември миналата година хиляди активисти и лидери на БНП бяха арестувани. Полицията се опита да попречи на митинга по много начини. Но сега тези заплахи спряха до определен момент, защото висшите полицейски служители знаят, че ще се сблъскат със забрана за издаване на визи от САЩ за възпрепятстване на демократичния процес“, каза Рони, чието списание Joban беше закрито от правителството.

Призив за мироопазващи сили на ООН

В четвъртък 14 членове на Конгреса на САЩ писаха до посланика на страната си в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, призовавайки ООН да изпрати мироопазващи сили в Бангладеш по време на изборите, „за да предотврати сплашване, тормоз или нападение над гласоподаватели ”.

В писмото се казва, че ООН трябва да участва в „наблюдението и провеждането на свободни и честни избори в Бангладеш“.

Между 2009 г. – когато правителството на Хасина дойде на власт – и юни 2022 г. базираната в Хонконг Азиатска комисия по правата на човека докладва за 2658 извънсъдебни убийства и 619 насилствени изчезвания в Бангладеш.

Посочвайки последното писмо на конгресмените на САЩ, лидерите на BNP казаха на петъчния митинг, че настоящото правителство трябва да се оттегли.

„Целият свят гледа фашисткия режим на Хасина. Няма възможност тя да остане на власт чрез още фалшифицирани избори“, каза старшият лидер на BNP Рухул Кабир Ризви пред привържениците на BNP в Ная Палтан.

Лидерът на Awami League Obaidul Quader обвини BNP, че харчи пари за лобисти.

„Те [BNP] написаха писма до ООН и американския посланик чрез някои лобисти. Те искат да дойдат на власт, яхнали раменете на чужди субекти. Колко са дръзки?“ каза той на привържениците на своята партия на митинга в петък.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР