Опозиционният лидер Никол Пашинян, който от седмици оглавява антиправителствени протести

...
Опозиционният лидер Никол Пашинян, който от седмици оглавява антиправителствени протести
Коментари Харесай

Лидерът на опозицията в Армения предупреди да не се изпраща армия срещу протестиращите

Опозиционният водач Никол Пашинян, който от седмици оглавява антиправителствени митинги в Армения, предизвести ръководещите да не употребяват армията против стачкуващите и сподели, че политическата рецесия в страната не може да бъде решена със мощ, съобщи Българска телеграфна агенция.

В изявление за Асошиейтед прес Пашинян съобщи през днешния ден, че ръководещата Републиканска партия е направила на процедура политическо самоубийство с отхвърли си да отхвърли кандидатурата му за министър председател на парламентарния избор през вчерашния ден. По думите му това деяние на ръководещите единствено е засилило митингите против тях.

Ако държавното управление докара армията в столицата, бойците ще се причислят към стачкуващите, сподели той. " Полицията и службите за сигурност са неутрални и в случай че те [правителството] докарат да вземем за пример армията в Ереван, всички бойци ще дойдат при нас и ще се причислят към нас ", предсказа опозиционният лидер.

В изявлението, обещано на британски език, Никол Пашинян заяви, че през днешния ден митингите са " доста по-големи " и има " всеобща реакция от обществото и народа ". Привърженици на опозицията са блокирали улици и булеварди в Ереван, включително шосето за интернационалното летище, добави АП.

От 13 април в Армения има всеобщи публични митинги против избирането на някогашния президент Серж Саркисян за министър председател. На 23 април Саркисян подаде оставка и бе заместен краткотрайно на поста от Карен Карапетян. Опозицията, която няма болшинство в Народното събрание, издигна като претендент за министър председател Никол Пашинян, само че във вчерашния избор той не получи нужния брой гласове, с цел да бъде определен. След това опозиционният водач прикани поддръжниците си към гражданско непокорство из цялата страна. Следващото гласоподаване в Народното събрание за избора на министър председател би трябвало да се състои на 8 май.

По-рано през днешния ден арменският президент Армен Саркисян прикани политическите сили в страната да пристъпят към разговор за намиране на кротичък излаз от политическата рецесия. Подобен апел насочи и представител на външното министерство на Германия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР