Опозиционните партии във Великобритания постигнаха споразумение да не подкрепят искането

...
Опозиционните партии във Великобритания постигнаха споразумение да не подкрепят искането
Коментари Харесай

Опозицията във Великобритания не иска предсрочни избори

Опозиционните партии във Англия реализираха съглашение да не поддържат настояването на премиера Борис Джонсън за образуване на предварителни избори преди срещата на върха на Европейски Съюз на 17-18 октомври, оповестяват английски медии.

Лейбъристката партия, Либералните демократи, Шотландската национална партия и националистическата Партия на Уелс (Плейд Къмри) оповестиха, че ще гласоподават срещу или ще се въздържат на гласуването в понеделник.

Би Би Си цитира Иън Блекфорд от Шотландската национална партия, който декларирал, че депутатите желаят да са сигурни, че Англия няма да напусне Европейски Съюз без съглашение на 31 октомври. Лиз Робъртс, лидер на Партия на Уелс в Народното събрание, разяснява пред публицисти, че съглашението е опция " да се смъкна Борис, да се пречупи Борис и да се осуети Брекзит ".

От своя страна министър председателят Борис Джонсън съобщи, че е " комплициран " от решението на опозицията.

В сряда водачът на Лейбъристката партия Джереми Корбин съобщи, че партията е склонна да гласоподава за осъществяване на предварителни избори, откакто законопроектът на Хилари Бен, който има за цел да предотврати Брекзит без договорка на 31 октомври, се трансформира в закон, което ще стане до понеделник.

Горната камара на английския парламент прокара законопроекта на Хилари Бен за блокиране на Брекзит без договорка на 31 октомври, с което открива пътя да се трансформира в закон в понеделник. Законопроектът ще изисква от Борис Джонсън да изиска от Брюксел отсрочване на Брекзит до 31 януари. Конкретно Народното събрание изисква от Джонсън да изиска тримесечно отсрочване на Брекзит, в случай че законодателният орган не утвърди съглашение или не реализира единодушие за овакантяване без договорка до 19 октомври.

Камарата на общините също отхвърли предлагането на премиера Борис Джонсън за осъществяване на предварителни избори на 15 октомври. Предложението за предварителни избори не беше подкрепено даже и от просто болшинство, 298 депутати гласоподаваха в изгода, а 56 - срещу. Изискването е минимум 434 депутати или 2/3 от всички депутати да поддържат предварителни избори
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР