Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ напусна залата преди гласуването. Предложенията минаха с гласовете

...
Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ напусна залата преди гласуването. Предложенията минаха с гласовете
Коментари Харесай

Парламентът на Република Северна Македония одобри т.нар. „френско предложение“. Какво следва?

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ напусна залата преди гласуването. Предложенията минаха с гласовете на ръководещите СДСМ и албанските партии от ръководещата коалиция и опозицията.

Депутатите задължиха държавното управление, външното министерство и преговорния екип в диалозите с Европейския съюз да се придържа прецизно към изискването за ценене на езиковите, идентичностни, исторически и културни особености на македонския народ като точки, по които не се договаря с Общността.

На гласуването в залата участва посланикът на Европейски Съюз в Скопие Дейвид Гиър.

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи поздрави решението на депутатите, което след тридневен спор, предлага на държавното управление да одобри Предложението за преговорна рамка за започване на договаряния с Европейски Съюз.



Тридневни яростни „ диспути “

Дебат всъщност за „ френското предложение “ по този начин и не се състоя, а се трансформира в една антибългарска нервност, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и Левицата говореха за български фашисти, българизация, асимилация, апартейд и дори… дезинфекция.

И през днешния ден малко преди гласуването ръководителят на ПГ на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски назова Френското предложение като план на 150-годишната имперска българска политика по Македония. Неговата заместничка си разреши да изрече куп цинизми и вулгарности и дефинира предложение на Париж като „ българска пръдня и воня “. По време на тридневните диспути всички народни представители на ВМРО-ДПМНЕ палеха или късаха предлагането на Еманюел Макрон.

В първи ден на дебата в Скопие на крайници пристигна ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която насочи послание към депутатите: „ Европа ви чака. Очакваме и се надяваме, че ще извършите още една крачка към нашия съюз. Днес съм тук, тъй като имам вяра, че това е моментът да продължим напред към нашето общо бъдеще в Европейски Съюз със Северна Македония като пълновръстен член “. Тя увери, че седмица след приемането на френското предложение от страна на Република Северна Македония договарянията ще може да стартират.

Преди започване на дебатите в македонския парламент открити писма с апел да се одобри Френското предложение насочиха президентът на Франция Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Какво следва?

Оттук нататък София и Скопие би трябвало да подпишат двустранен Протокол по член 12 от Договора за другарство и добросъседство с съответни ограничения и периоди за осъществяване на договореностите по историческите въпроси сред двете страни, ограничения против говора на омразата и други Протоколът ще бъде част от Преговорната рамка посредством директна отпратка и от неговото осъществяване ще зависи напредъка на Скопие в договарянията. Ще бъдат свикани две междуправителствени конференции – една политическа и втора, която ще бъде същинското начало на договаряния. Между двете Скопие би трябвало да промени Конституцията си и да впише българите наедно с останалите елементи от нации.

Народното събрание на Република България смъкна ветото за начало на договаряния на Северна Македония за участие в Европейски Съюз в границите на така наречен „ френско предложение “ на 24 юни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР