Опозиционната Републиканска народна партия (РНП) печели в 36 от общо

...
Опозиционната Републиканска народна партия (РНП) печели в 36 от общо
Коментари Харесай

Турската опозиция печели местните избори с голяма преднина

Опозиционната Републиканска национална партия (РНП) печели в 36 от общо 81 провинции, включително – в огромните турски градове като Истанбул, Анкара, Измир и други РНП е най-старата дейна турска партия и поддържа кемалистка лявоцентристка линия. Опозицията съумя да канализира недоволството на жителите от властническото ръководство и икономическата политика на Ердоган., което донесе изборната победа на РНП.

Според окончателните резултати от преброяването на бюлетините, при 78,5%, изборна интензивност, РНП получава 37,7% от гласовете, против 35,5% за ръководещата партия, като в Анкара 68-годишният опозиционен претендент Мансур Яваш води със зашеметяващите 25%, печелейки втори кметски мандат.

За повторно печели кметския стол в Истанбул и 52-годишният Екрем Имамоглу, който към този момент се разгласи за предстоящ кандидат-президент. Според конституцията, 70-годишният Ердоган няма право да се кандидатира за следващ президентски мандат, само че мнозина се притесняват, че той може да се опита да промени конституцията, с цел да се кандидатира още веднъж.

Управляващата ПСР резервира преимуществото си в...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР