Опозиционната партия Левица“ ще внесе инициатива за провеждане на референдум

...
Опозиционната партия Левица“ ще внесе инициатива за провеждане на референдум
Коментари Харесай

И Левица обяви референдум - няма да атакува договора с България, а само заключенията на парламента

Опозиционната партия " Левица “ ще внесе самодейност за осъществяване на референдум в Северна Македония, в който Договорът за добросъседство, другарство и съдействие с България няма да бъде " нападнат “ непосредствено, а единствено заключенията на Народното събрание за преговорната рамка, предава скопската медия MakPress .

В изявление за " Канал 5 “, представено от средствата за всеобща информация в прилежащата ни страна, ръководителят на партията Димитър Апасиев разкри по какъв начин ще бъде дефиниран въпросът за референдума: " Подкрепяте ли продължаването на договарянията с Европейския съюз с приемане на заключенията на Народното събрание? “. Очакванията на Апасиев са жителите да гласоподават " срещу “ като продължение " на духа на антиправителствените митинги против българизацията “.  

" Ще действаме по член 24 от Закона за референдумите, съгласно който на държавно равнище референдум може да се свика за решения, взети от Народното събрание, или за изявления на жители по други въпроси, решени от законодателния орган. Именно такива " други въпроси, решени от Народното събрание “ са тези изводи, които слагаме на референдум “, посочи Апасиев.

От " Левица “ са уверени, че с по този начин заложен въпрос е невероятно официално и юридически да самодейността да бъде отхвърлена.

По думите на Апасиев по този метод ще бъде " на практика невероятно официално и юридически самодейността да бъде отхвърлена. Няма да бъде дадена опция на (председателя на Народното събрание в Скопие) Талат Джафери да се прави на парламентарен арбитър и да пояснява конституцията “.   

По-рано самодейността за референдум на ВМРО-ДПМНЕ бе отхвърлена от Джафери с претекста, че не е в сходство с Конституцията, в която се открива, че утвърдените интернационалните съглашения са част от вътрешния юридически ред и не може да бъдат променяни със закон.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР