Опозиционната коалиция Демократична България в Столичния общински съвет е внесла

...
Опозиционната коалиция Демократична България в Столичния общински съвет е внесла
Коментари Харесай

Съмнителна сделка на СОС стигна до прокуратурата

Опозиционната коалиция " Демократична България " в Столичния общински съвет е внесла сигнал в прокуратурата по отношение на договорка с общински парцел, утвърдена от предходния състав на СОС. Става дума за терен на общинското сдружение " Столичен автотранспорт ", продаден за 2,15 млн. лева преди 5 година на компания, притежател на капитала на която е добре известната сметосъбираща компания " Титан ", и изплатен с над 4 млн. лева по-скъпо две години по-късно. " Разликата? Тя е за сметка на столичани и отива в нечии непознати джобове ", разясниха от дясната групировка.

Причината за продажбата на общинския имот, намираш се на бул. " Сливница " и Околовръстния път, е отпаднала нужда за прилагане, с което Столична община го е оповестила за непотребен. Сделката е осъществена през 2015 година, а купувачът е единствената компания, явила се в състезанието - " Княжево сървиз " ООД, дъщерна на " Титан Сървис " ЕООД.    

Две години по-късно обаче СОС гласоподава теренът още веднъж да бъде закупен, като този път цената му е към този момент е 6,37 млн. " Докладът с предложение за противоположното пазаруване на парцела е импортиран в СОС на 21.09.2017 година от общинските съветници Венетка Серафимова от ГЕРБ, Радослав Абрашев (в момента общински съвет от ръководещата коалиция ГЕРБ-СДС), Иван Таков от Българска социалистическа партия и Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация (също членове на новия СОС - б.р.). По този отчет СОС постановява решение, с което дава единодушие на друго общинско сдружение - “Чистота-Искър ” ЕООД да закупи парцела за 6 370 580,79 лева ", се споделя в сигнала на опозицията.

При одобрение на продажбата на парцела за 2 150 000 лева членове на Надзорния съвет на СОАП (сега СОАПИ) са били следните съветници от СОС, които след това са дали своят вот и за противоположното му изкупуване против тройно по-голяма сума: Валя Чилова, Искра Ангелова, Татяна Георгиева и Николай Стойнев от ГЕРБ, Калоян Паргов и Милка Христова от Българска социалистическа партия, както и Радослав Абрашев, който е измежду вносителите на отчета за закупуване на парцела, се споделя в сигнала на " Демократична България ".   " Сега " ще потърси за коментар упоменатите общински съветници.

" Продажбата на въпросния парцел на “Княжево сървиз ” ООД е най-голямата договорка на СОАП за недвижими парцели в интервала 2015 – 2017 година Затова е необяснимо, че посочените общински съветници, взели участие в нейния контролен съвет, са “забравили ”, че относително скоро преди този момент са взели решение парцелът да бъде продаден на тройно по-ниска цена. Един и същи общински консултант – Валя Чилова, е предложил продажба на парцела заради “отпаднала нужда ” от него, а след това е дал своя вот за противоположното му изкупуване. Имотът е продаден през 2015 година, когато в капитала на “Чистота-Искър ” ЕООД е включен прилежащ парцел, заради нужда от подобен. Следователно най-малко една част от чиновниците от общинската администрация на Следствен отдел към окръжна прокуратура и СОС и общинските съветници, които са част и от СОАП, са били наясно, че общината приватизира неподвижен парцел, който може да послужи за активността на „ Чистота-Искър “ ЕООД, с каквито претекстове същият парцел е изкупен назад скоро по-късно, само че на доста по-висока цена. В интервала, когато са осъществени двете покупко-продажби (2015 - 2017 г.), няма значителен растеж на цените на недвижимите парцели, заради което няма обективно съображение двете оценки на парцела, осъществени от лицензирани оценители, да се разминават толкоз доста. В парцела не са били осъществени и усъвършенствания на основна стойност, вследствие на които цената му да се увеличи трикратно ", се споделя в сигнала на " Демократична България " до прокуратурата. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР