Опиянени от представянето и отличната игра на Нургюл Салимова, покрай

...
Опиянени от представянето и отличната игра на Нургюл Салимова, покрай
Коментари Харесай

Кратка дисекция на проблемите в българския спорт или накратко – къде, по дяволите, е държавата?

Опиянени от представянето и отличната игра на Нургюл Салимова, около всички възторжени мнения, поздравления, гордо перчене, потребление на триумфите ѝ за политически цели, някак напълно апропо, всеобщият фен съумя да разбере, че не всичко е цветя и рози, а има и доста проблеми. Нещо повече, макар всички неразбирателства, спорове във федерацията, интриги и впрочем, Нургюл се пребори. Подчертавам – все пак и всички. Но в случай че си мислите, че проблемите са единствено в шаха, ех, блажени са вярващите. Не от през вчерашния ден българският спорт, в това число и в най-силните си дисциплини, се тресе от кавги.

Шахмат

Спортният министър Димитър Илиев поздрави Нургюл Салимова за достижението ѝ на Световното по шах в Баку, само че се оправда, че не може да получи финансиране от Министерството, тъй като: „ Федерацията, към която се състезава, е записана през ноември предходната година, няма достижения и история, а ММС работи с стратегии, наредби и проекти за заплащания и финансиране ”.

Но дано караме поред. Факт е, че през годините има непрекъснати кавги във федерациите по шах, като те към този момент са... пет. Да, добре прочетохте – в дребната България, си имаме 5 федерации по шахмат. Факт е и че проблемите не са от през вчерашния ден – датират още от 2014 година, когато се схваща, че някогашният шахматист и треньор и тогавашен президент на федерацията Силвио Данаилов дълго време си е присвоявал пари, преведени от страната към БФШ. Това е и повода лицензът да не бъде възобновен след приключването му, а преобладаващата част от изявените шахматисти да се обединят в нова организация. Дотук добре, само че се стига до 2022 година и дейностите на служебния министър на спорта, небезизвестният Радостин Василев, който... лишава лиценза на новата федерация, а идващият длъжностен министър на спорта Весела Лечева го дава на новосформираната „ Българска федерация по шахмат 2022 година ” с ръководител някогашен народен представител от Българска социалистическа партия. Обаче, както споделя и Илиев, новата организация не е приета от Международната федерация по шахмат, за която законна е остарялата. Извън тези, има още три, заради което държавно финансиране няма за нито една от тях. Шах и мат.

Министърът въпреки всичко съобщи, че Салимова ще получи финансов бонус от ММС за финала на Световната купа в Баку, като за първи път в историята на българския спорт ще се раздават награди на млади спортисти. От една страна – възторженостти, тази поддръжка към младите от дълго време трябваше да се случи, само че от друга – не е ли предпочитана работа на постоянен (след поредност служебни кабинети) министър първо и незабавно да се ангажира и да позволи сходни безумия като това в шаха? Ако не беше триумфът на Салимова, никой публицист нямаше и да се сети да пита Илиев за българския шах и неуредиците в него, нито пък той щеше да обърне внимание на този дълготраен проблем. Всъщност какво тъкмо внимание е обърнал, е под въпрос, съдейки по продължаващата обърканост.

Не по-малко неуместно е точно ръководещи да се възмущават и оправдават, че нямало финансиране от страната за Салимова, като сега де факто те управляват същата тази страна, а други, в това число настоящи министри, да политизират най-агресивно и безочливо триумфите ѝ.

Още по-безумно е, че Илиев се пробва да се измъкне от тематиката с финансирането, като рецитира клишета – „ Финансиране се получава при покриване на критерии като медали, участия, достижения в годините обратно. И защото Българската федерация по шахмат 2022 е нова, тя не е могла да завоюва план за финансиране. ” Хубаво, обаче  Салимова има редица извоювани надпревари и златни медали. Ако Министерството и работещите в него са съответни, няма по какъв начин да не намерят метод да поддържат и финансират състезателите, даже федерациите да са тотал вреда. А и с цел да е ситуацията с федерациите сходно, всяко Министерство на спорта в последните няколко години е имало своята виновност, тъй като вместо да позволи казуса, го е усложнило (справка – дейностите на Радостин Василев, а и на Весела Лечева).

Вдигане на тежести

Един от обичайно най-силните ни и титулувани спортове, а точно повдигането на тежести, също не от през вчерашния ден се тресе от кавги. Извън допинговите...

От едната страна е към този момент някогашният президент на организацията Неделчо Колев, а от друга - треньорът на националния тим Иван Иванов и голяма част от елитните ни състезатели. Двукратният международен първенец Колев загуби изборите през предходната година, само че остана президент поради правосъдни обжалвания на общото заседание, като за проблемите във федерацията упреква точно Иванов. И тази драма също не е от през вчерашния ден.

Скандалите в българските щанги, провокирани главно от Колев, неведнъж заплашиха и присъединяване на националния ни тим на редица конгреси, а самият Колев дълго време саботираше активността на федерацията (БФВТ), като уволняваше наред и спираше възнагражденията на треньори и състезатели. Миналата година БФВТ даже беше застрашена от лишаване на лиценза, а пък при започване на тази – срещу волята на състезателите и с едноличното решение на Колев – беше заменен старши треньорът, само че след това Управителният съвет го възвърне на поста.

Уж последно, през март Колев и новоизбраният президент Ариф Маджид стигнаха до съгласие. Но породи нов проблем – учреди се нова федерация, като създатели са цели 24 от общо 34 клуба, които са лицензирани в ММС. НБФВТ бе учредена с превантивна цел, в случай че Министерството отнеме лиценза на остарялата федерация поради непълния финансов доклад за 2022 година. Това обаче породи още проблеми, тъй като делегатите избраха за президент доктор Кирил Панайотов, а Маджид не е участвал на учредяването и се приказва за идно недоразумение сред досегашните съюзици, още повече, че в новата федерация са все именити и одобрени фигури като Антон Коджабашев, Иван Иванов, Живко Николов и други.

През месец май се разбра и че отговорностите, насъбрани от предходното управление с президент Неделчо Колев, възлизат на 506 709 лева Маджид пое ангажимент пред клубовете най-малко половината от тази сума да бъде обезпечена от бъдещи спонсори, само че останалите пари ще би трябвало да се връщат разсрочено, по съглашение със спортното министерство, и то от бъдещото държавно финансиране на БФВТ. А такова към момента не е получено, тъй като проектобюджетът за 2023 година към момента не е утвърден от ММС, по тази причина и подобен не бе гласуван на общото заседание. Омагьосан кръг.

И през цялото това време момчетата и девойки от националния ни тим бяха сложени под стрес, имаше непрекъснато закъснение на наградите и заплатите им, неустановеност и разтърсвания. През септември следва и Световното състезание, а съдейки по цялата бъркотия, можем единствено да разчитаме, че традициите към момента са това, което бяха, без да чакаме кой знае какви върхови достижения. Или още веднъж по традиция, макар всички неразбории, тежкоатлетите ни за следващ път ще показват за какво дълги, дълги години нямаше кой да ни отмести от върха на този спорт.

Това точно е и един от спортовете, в които спонсорите са минимум, подготвителните зали са едни от най-старите, а с изключение на от вътрешни саботажи, сме непрекъснато застрашени и от външно противопоставяне, тъй като както стана към този момент дума, години наред бяха непоклатими на международния връх, което резонно породи злоба и непрекъснати опити да бъдем обезкървени – едно –  с измислени и провокирани допинг кавги, второ – с непрекъснати ощетявания на наши състезатели.

Кану-каяк

И тук проблемите не са от през вчерашния ден. Още през 2009г. българската федерация по кану-каяк (БФКК) беше застрашена да остане без лиценз от Държавната организация за младежта и спорта. И отново нямаше лагери, нямаше и естествена подготовка, цареше цялостна неопределеност...  Проблемите за дълъг интервал позатихнаха, до момента в който не се стигна до 2021г. когато най-хубавата българска представителка в кану-каяка ни тогава – Станилия Стаменова – упрекна родната федерация, че е оставена без финансиране преди олимпийските игри.

Тогаво от БФКК обявиха, че са подписани контракти с всички състезатели и треньори, включени в Програмата за олимпийска подготовка, като се изключи Стаменова, тъй като нейната треньорка е отказала да работи с нея. Това се случи тъкмо преди олимпийските квалификации за Игрите в Токио. Тогавашният министър на спорта Красен Кралев пое и извърши ангажимент тя да продължи по най-хубавия метод подготовката си, като ѝ  осигури финансиране от ММС. Стаменова дебютира на олимпийските игри, само че отпадна на четвъртфиналите на 200 метра едноместно кану за дами, а още преди надпреварата призна, че се отхвърля от дейна спортна кариера, като една от посочените аргументи беше: „ В България не срещам изключително огромна поддръжка. Това в последните години не ми носи наслада ”.

Същата година и националът Кристиян Душев декларира, че е зарязан от федерацията и се приготвя самичък за идната олимпиада, тъй като през 2020г. претърпява интервенция, само че макар потребността от лекуване, той е на лагерите на националния тим, ас най-после обаче е освободен е с решение на треньора и шефа във федерацията.

И с цел да не изневерим на традицията, година преди Летните Олимпийски игри в Париж, назря нов скандал.Състезателката Олимпия Душева не откри място в националния тим за Европейските игри в Краков, а майка и - Огняна Душева, бронзов медалист от игрите в Сеул през 1988 година, сезира персонално новия министър на младежта и спорта Димитър Илиев с публично писмо, в което твърдеше, че от родната федерация по гребния спорт съзнателно стопират развиването на щерка и, като я лишават от финансиране за подготовка и не извършват отговорностите по контракт да й обезпечат присъединяване и екипировка за Международните надпревари, въпреки на национални класификации тя да е посочила резултати по-добри от тези за златен орден на последното международно състезание в Канада 2022. Самата Душева-старша сама е финансирала подготовката и оборудването на щерка си, в това число лодка и весло. " С това целеустремено и непозволено решение Олимпия Душева да не взе участие на Европейските игри 2023 БФКК желаят съзнателно да не й дадат право да има интернационалните изяви през 2023 година, с цел да я изключат от финансирането по програмата за Олимпийските игри и да не й разрешат да се приготви за спечелването на квота за ОИ " Париж 24 ", на Европейското състезание и Световната купа, които са през 2024 преди Олимпийските игри ", написа в писмото до министър Илиев.

От родната федерация по кану-каяк пък демонстрираха документ, съгласно който Олимпия Душева през тази година е взела участие на едно-единствено съревнование, на което се е класирала на четвърто място, а то не й дава право на старт на Европейските игри.

Всичко това накара и ръководителят на федерацията и двоен олимпийски първенец Николай Бухалов да съобщи, че скоро ще напусне: „ Омръзна ми, единствено да ми изтече мандатът, и напущам, няма да се кандидатирам повече. Всеки си написа каквото и до който си желае, изключително с тези обществени медии и електронни пощи ”.

Борба

Миналата година и този златен за страната ни спорт беше белязан със сериозен скандал.  Биляна Дудова отпадна от състава за сметка на Тайбе Юсеин в категория до 62 кг, като това стана по предложение на селекционера на националния тим на дамите Петър Касабов, което провокира реакция от страна на Дудова, която го упрекна, че не е спазил личното си предложение за това кой да показва страната ни в олимпийската категория.

Федерацията незабавно побърза да си измие ръцете, че не от тях зависи кой в коя категория да се състезава, обяснявайки, че Биляна е беше подадена за категория до 59 кг, въпреки от началото на сезона да се състава в по-горната категория до 62 кг, която е олимпийска, а не в неолимпийската до 59 кг.

Това обостри връзките и сред двете състезателки, както и сред останалите в тима. Напълно ненужно, в случай, че и Дудова, и Тайбе Юсеин са международни и европейски шампионки. Решението трябваше да бъде взето след броене сред тях, като допреди дейностите на Касабов салдото посред им беше еднакъв 1:1 победи и в допълнение преборване трябваше да дефинира коя от двете да се състезава в Будапеща, като по решение на Управителния съвет на федерацията двете състезателки трябваше да бъдат на точни килограми, само че не се организира, тъй като Тайбе Юсеин е по-тежка и все пак най-после Дудова беше ощетена.

" Не желая да върша шоу и вниманието да бъде ориентирано към мен, само че се случват несправедливости. Миналата година имаше решения на Управителния съвет, които се съблюдаваха. Аз не отидох на Олимпиадата, а моята цел беше да печеля олимпийски златен орден. Тази година още веднъж съм решила да се състезавам в олимпийска категория. От началото на сезона се състезавам в категория до 62 кг. Беше решено от Управителния съвет да се преборваме с Тайбе Юсеин на 8 март в Благоевград. Датата беше заменена за 18-и. Отидохме с моя треньор, съобразихме подготовката си, променихме я. Такова преборване не се състоя, защото Юсеин не мина кантара, с цялото ми почитание към нея и към всичките ѝ достижения ”, заяви Дудова.

Разбира се, че и за следващ път, и в поредна федерация, има проблем и с финансирането – както закъснение, по този начин и присмехулно ниски заплати за родните първенци.

Поклон пред волята на спортистите ни

Продължаваме да разчитаме единствено на самородни гении, на тяхната лоялност към жанр и татковина, до момента в който страната, страна от дълго време е по-скоро мащеха, а не любяща майка, на която при  потребност и проблем могат да се опрат родните ни спортисти. Тук-там през последните 20-30 години а-ха се промъкне някой непокътнат министър и а-ха да постави или най-малко да опита да вкара в коловоза нещата, пристигна идващият, който употребява Министерството за искрено персонални облаги и забатачи още повече проблемите (бел.авт - да вземем за пример Радостин Василев).

Рискувам този материал да стане извънредно нечетим, тъй като продължа ли с изреждането на проблемите в спорта ни – федерация по федерация, най-после ще се окаже, че дължината му е почтена за дипломна работа. И на целия този декор, измежду непрекъснатите боричкания във федерациите, измежду всички разправии по оста треньори – състезатели, федерация – състезатели, страна – федерации, измежду непрекъснато забавеното финансиране в един или различен спорт, измежду подливането на вода, измежду обидно ниските и искрено подигравателни заплати на спортистите, нашите момчета и девойки не престават да носят популярност на България, не престават да избират сложния път, оставяйки правилни на страната си, въпреки и небогати, а преобладаващата част от управниците ни все по този начин не престават да се сеща за тях, едвам когато някой от гениите ни завоюва следващото съревнование или орден.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР