Опитвам се да намеря някой, който да преведе на сръбски

...
Опитвам се да намеря някой, който да преведе на сръбски
Коментари Харесай

Положението на българските медии в Сърбия: Царят дава, пъдарят не дава

Опитвам се да намеря някой, който да преведе на сръбски българската сентенция " Царят дава, пъдарят не дава ". Така българският дипломат в Белград Радко Влайков заключи изводите от Кръглата маса, отдадена на проблемите на медиите на българското малцинство в Сърбия. Тя се състоя в Босилеград в сряда и бе проведена от Българска телеграфна агенция и местното съдружие „ ГЛАС “.

Имаме положително съгласие със сръбската страна на най-високо равнище. Когато обаче се стигне до използване на сделките, се появяват пречки от приблизително и ниско равнище ръководещи, сподели Влайков.

Срещата в Босилеград провокира извънреден интерес измежду българите в Западните околности, които използваха наличието на високопоставени участници, с цел да слагат проблемите си. Повечето се оплакаха, че локалният кмет Владимир Захариев е обсебил част от медиите, а тези, които не е съумял, ги лишава от достъп до информация.

В срещата участваха генералният шеф на Българска телеграфна агенция Максим Минчев, посланикът на България в Сърбия Радко Влайков, генералният консул на България в Ниш Едвин Сугарев, медийният специалист доцент Георги Лозанов, основният редактор на ГЛАСПРЕС Александър Димитров, заместник-председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Диана Саватева, представители на Държавната организация за българите в чужбина, на президентството, народни представители и държавни институции от Република Сърбия, представители на малцинствените медии и на хърватското, албанското и русинското малцинство в Сърбия, българи от Цариброд, Босилеград, Ниш, Сурдулица, Враня.

Най-острото изявление направи ръководителят на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов, който упрекна локалните медии, че вместо да желаят отговорност от локалната власт, лъскат имиджа й.

Остро изявление направи и генералният консул в Ниш Едвин Сугарев, давайки фрапантен образец за цензура - посещаване на вицепрезидента на България в Босилеград е недоизказано от вестник, който се води издание на българското малцинство. Мислите ли, че редакторът на този вестник самичък е решил, че посещаване на български вицепрезидент в Босилеград е маловажна вест, запита Сугарев.

Далеч по-дипломатичен беше посланикът Радко Влайков, който подсети, че като член на Европейски Съюз, България е директно виновна за мненията по преговорните глави на Сърбия и изключително за тези, касаещи свободата на медиите. Добро усещане обаче направиха представителите на централната сръбска власт. Въпреки някои моменти на остра борба, те очевидно демонстрираха предпочитание да вникнат в поставените проблеми и да спомагат за приближаването на Сърбия до европейските стандарти за независимост на словото.

На края на срещата генералният шеф на Българска телеграфна агенция Максим Минчев връчи документи на участниците в обучителния семинар за публицисти, проведен от съдружие “ГЛАС ” в границите на плана „ Младежка онлайн платформа ”.

Още информация и фотоси от срещата, можете да видите в уеб страницата на българите от Западните околности Гласпрес, в него е оповестено и видео от изявленията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР