Опитни фокусници от 9 държави се събраха в събота в

...
Опитни фокусници от 9 държави се събраха в събота в
Коментари Харесай

Японската звезда самурай Хаяши въртя меч катана на фестивала на магията в Габрово

Опитни фокусници от 9 страни се събраха в събота в Габрово, който за седми път се трансформира в Балканска столица на магията. В събитието Златна Котка 2018 се включиха рекорден брой от над 100 участници, които трансфораха атрактивната демонстрация най-голямото магично събитие на Балканите.

Най-младият участник в проявата бе 10-годишната Ива Меджик. Присъстваха още Пикси и Зека от Сърбия, Гого Реквием от Македония, както и най-добре представилите се състезатели от предходните издания на културната демонстрация.

Старт на фестивалната магия бе даден в зала “Възраждане “. Пред авторитетно интернационално жури се организира оспорваната конкуренция за огромната премия на Община Габрово. Състезанията, които трябваше да дефинират кой е най-хубавият магьосник, бяха проведени в три серии, в които сили мериха по 10-15 магьосника. По време на демонстрациите бяха показани запленяващи техники, посредством които мистериозно изчезваха хора, фокусници се разхождаха без глави, имаше пронизване с мечове.

Вниманието на феновете бе привлечено от фокуси от близо. Илюзионисти показаха занимателни трикове с карти, с монети, топчета. Сред най-впечатляващите осъществявания бе демонстрацията на Росен Димитров, прочут като Мистър Джим. Публиката ахна пред уменията му да измъква монети от всевъзможни места, да ги трансформира в бръмбари, а за край той даже погълна едно от пърхащите инсекти.

Бурни аплодисменти завоюва осъществяването на Вежан, който прикова вниманието на феновете с номера с карти, както и с шоу театър гарниран с танц, музика, светещи пръчки.

„ Магията ми носи наслаждение. Практикувам от 17 години, а по фокусите се възпламених още като възпитаник. Амбицират ме усмивките и положителното въодушевление на феновете. С този тип изкуство се получава и отличен културен продан ”, призна Вежан, който взе участие във фестивала на магията в Габрово за четвърти път.

14-годишният Ники пък изкусно подреждаше Кубчето на Рубик с едно мятане за 1 секунда, с което „ счупи ” международния връх от 4 секунди.

„ По магията ме възпламени татко ми, който преди време ме научи на един обикновен фокус. Често пъти като видя посърнал човек на улицата, го спирам, върша някоя ловка проява и виждам по какъв начин лицето му блества. Обичам да оправям настроението на хората и денят да им е по-ведър ”, споделя Маг Ники.

Завладяващите осъществявания бяха предавани на голям екран и това позволяваше да бъдат следени даже и елементи от фокусите.

„ Ние магьосниците от Балканите, желаеме да покажем на политиците по какъв начин би трябвало да ръководят света-с другарство, взаимопомощ, съгласие и приемливост ”, съобщи Дани Меджик, който влезе в ролята на водещ на събитието.

В идващите серии от изяви се стигна до върховен пилотаж в изкуството на илюзията. Безспорно най-впечатляващи бяха демонстрациите на Самурай Хаяши от Япония, който е телевизионна звезда от международен мащаб. На сцената той въртя меч катана. За да покаже какъв брой е изострен, демонстративно разряза парче хартия. След това със затворени очи накълца краставица, придържана от помощник.

44-годишният Самурай Хаяши показа пред „ Труд ”, че този номер е доста рисков, и се извършва единствено от него в целия свят.

„ Занимавам се с магия от 12-годишен. Във фестивала се включих и с фокус от близо, посредством който описвам прочувствена история предопределена най-вече за младежите. Чрез демонстрацията със самурайския меч пък желая да покажа на публиката, че това не е само оръжие за ликвидиране, а един античен морал, цяла философия, история и естетика. Този номер съм го показвал в 12 страни по целия свят ”, показа Самурай Хаяши.

Той изумително добре говореше на български език, макар че единствено от два дни е в България. Японецът обаче не пожела да показа каква техника за бързо асимилиране на непознат език владее.
За спечелилия във фестивала бе готова специфичната статуетка „ Златна Котка “, която по остаряла габровска традиция е сребърна. Тя е направена особено за магичната среща от габровския ваятел Георги Балабанов.

Присъдена бе и премия на публиката, а отреждането и стана посредством скрито гласоподаване.
 Голямата атракция на фестивала бе осъществяването на самурай Хаяши от Япония.  Световната японска звезда въртя меч катана на сцената и сподели рисков номер.  041  „ Ние магьосниците от Балканите, желаеме да покажем на политиците по какъв начин би трябвало да ръководят света-с другарство, взаимопомощ, съгласие и приемливост ”, съобщи Дани Меджик.  Демонстрациите на фокусниците бяха в зала „ Възраждане ” в Габрово  14-годишният Ники счупи международния връх по разпореждане на Кубчето на Рубик от 4 секунди. Момчето с едно придвижване подреждаше цветовете за секунда.  „ Магията ми носи наслаждение. Практикувам от 17 години, а по фокусите се възпламених още като възпитаник ”, споделя Вежан, който изкусно разбъркваше тесте карти и вадеше тъкмо посочена карта.  Мистър Джим демонстрира статуетката Златната котка, дело на скулптора Гого Балабанов.  Мистър Джим впечатли публиката като измъкваше монети от всевъзможни места и ги превръщаше в бръмбари.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР