Опитът за оптимизиране работата на специалните служби през последните седмици

...
Опитът за оптимизиране работата на специалните служби през последните седмици
Коментари Харесай

Бавно и мъчително правителството елиминира руското влияние в армията и службите

Опитът за усъвършенстване работата на специфичните служби през последните седмици е централна тематика за ръководещи и съпротива. Мнозинството в Народното събрание стимулира желанията си за смяна в работата на службите поради хипотетично съветско въздействие върху тях и подозренията, че те постоянно се употребяват за почистване на вътрешнополитически сметки.

Шефът на военното разузнаване ще бъде изключен от Съвета по защита при военния министър. Това планува за промени в Закона за защитата и Въоръжените сили, импортиран от държавното управление още на 24 август.
Освен боен шпионин номер 1 от състава на съвета се изключват
и командирът на Съвместното командване на специфичните интервенции и началникът на Военна академия „ Георги Стойков Раковски “. Членове на груповия консултативен орган остават командирите на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили.

Рокадата идва на фона на изразените от ръководещото болшинство планове за преформатиране на работата на службите, промяната на управленията им и смяна в метода на избора им. Причините са свързани с въздействието на президента върху бранша, както и подозренията за политическа и външна интервенция в работата на специфичните служби. Именно кадър на военното разузнаване беше в основата на шпионски скандал, оголен от прокуратурата, в който се твърдеше, че са изнасяни военни секрети в съветското посолство.

От държавното управление стимулират импортираните законови промени с
възстановяване на успеваемостта в активността на Съвета по защита,
като по този начин се връща съставът му, очакван в редакцията на закона от 2011 година.

Настоящият шеф на военното разузнаване е бригаден военачалник Венелин Венев, който е назначен на поста от Румен Радев с президентски декрет на 12 юли 2021 година. На същата дата той е нараснал и в звание бригаден военачалник.
Кандидатурата му е издигната от служебното държавно управление на Стефан Янев,
който преди този момент беше секретар по сигурност и защита в кабинета на президента Румен Радев. По-късно той е министър на защитата в държавното управление на Кирил Петков, който пост напуща след остри несъгласия с тогавашния министър председател.

Назначаването на Венелин Венев го прави едноличен избор на президента Радев откакто е препоръчан за поста от служебното държавно управление – излъчено от президента. Това значително опонира на духа на Конституцията, която е планувала ролята на служебното държавно управление по отношение на организирането на предварителни парламентарни избори.

Назначенията по върховете на такива значими органи, каквито са разузнаването и Министерство на вътрешните работи, би трябвало да се правят от постоянно държавно управление.
Относно законовите промени от държавното управление напомнят,
че настоящата нормативна уредба дава опция, при нужда министърът на защитата да уголемява състава на съвета, когато има въпроси, касаещи избран жанр войски или изискващи избран тип експертиза.

Темата за рокадите в службите е сензитивна, защото става въпрос за консервативни системи, които не търпят съществени разбърквания. Често обаче недоверието в работата на профилираните органи, занимаващи се с националната сигурност, са генератор на кавги.
За подозренията за съветско въздействие и интервенция в политиката за сигурност в страната
непрестанно има нови доказателства и тематиката не боше непрекъснато да бъде загърбвана, защото това води до изолираност на българската войска от съюзническите структури на НАТО, които нямат доверие и не споделят информация с нашите разследващи служби. Това е изцяло недопустимо в миг, в който зам.-министърът на защитата Запрян Запрянов за съветска провокация, при която кораба се появили на 50 метра от българската брегова линия.

Това евентуално и отсега нататък ще постанова държавното управление да взема решения, които няма да се понравят на работещите в бранша.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР