Опитахме се да покажем как Националният ни театър трябва да

...
Опитахме се да покажем как Националният ни театър трябва да
Коментари Харесай

Василев уволнил Морфов и Кръстева, за да се сплоти екипът на Народния театър

Опитахме се да покажем по какъв начин Националният ни спектакъл би трябвало да тръгне в нова посока. Жалко е, че от време на време неща, които са вътре в кухнята и които трябваше да си останат там, където им е мястото, излязоха. Историята познава случая с Пенчо Славейков. Това не е казус за нашите ширини. Трябва да пазим тези наши полезности и стойности, тъй като някъде у нас има един различен свят, в който се работи тъкмо по другия метод: назначават се комфортни хора да извършват комфортни поръчки. Ние почитаме създателя. Аз и моят екип почитаме създателя. Именно заради тази причина аз се водих от един-единствен принцип, който постоянно ме е преследвал в кариерата ми – да запазя достолепието на хората, които работят с мен, с цел да можем да се сплотим. Всички ние сме едно семейство. Четири месеца се пробвах, четири месеца създавай, четири месеца сътрудниците твориха. Но те твориха в странна конюнктура. Обстановка, в която бяха притискани. Това съобщи на конференция шефът на Народен спектакъл " Иван Вазов " Васил Василев. 

" Личностите в Националния спектакъл не значат нищо, Националният спектакъл значи. Всеки един заслужен артист и създател има място да твори на сцената на Народния спектакъл, само че да твори. Александър Морфов в качеството си на основен режисьор е уволнен по претекстове, които той може да каже. Но режисьорът, създателят Морфов никой не може да го уволни. Има доста млади режисьори, които си изкарват прехраната като работят като бармани и сервитьори. Цялата концепция е да се потвърди, че когато имаме различен, работещ принцип, той спъва тези, които не работят и основават други спънки. Трябва да пазим културните си институции, тъй като те са стожер на държавността. Трябва да се сплотяваме и да ги пазим. Не да пазим мен, аз съм тук да нося отговорност и тежкото задължение ", добави той.

„ Аз не съм политик, не желая да съм политик и да неистина. Изпълнявам това, което е в моята стратегия. Не лъгах за увеличение на заплати “, уточни той в изказването си. По-късно на журналистически въпрос дали продължава да е член на Оперативния съвет на „ Българска прогресивна линия “, той отговори: „ Благодаря, че вършиме реклама на моята партия, само че мисля, че сте осведомени, че тя не взе участие на тези парламентарни избори и не е фактор. Ние не участваме в подобен вид политика “.

И Кръстева, и Морфов бяха по моя самодейност в качеството ми на шеф на Народния спектакъл. С това съм спазил буквата на закона. Те нямат нищо общо с личностите. Имат общо със служебните отговорности. Стотици хора в България се уволняват дисциплинарно всеки ден, несъмнено и те са светила в тяхната област.

Василев счита, че спорът в Народния спектакъл е " бил комфортен на някого ". " Вчера имаше комисари в театъра от БОЕЦ, които обикаляха, търсеха и оскверниха театъра. Не ни вкарвайте в политиката ", добави той.

Спектаклите на Морфов: „ Хъшове “ и „ Животът е прелестен “, ще не престават да се играят на сцената на Народния спектакъл, даже той да пожелае това да не е по този начин. Причината – подписани контракти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР