Опирайки се на комбинираната мощ на телескопа АЛМА в Чили

...
Опирайки се на комбинираната мощ на телескопа АЛМА в Чили
Коментари Харесай

Загадката на фосфора, допринесъл за формирането на живота на Земята

Опирайки се на комбинираната мощност на телескопа АЛМА в Чили и сондата " Розета " на Европейската галактическа организация (ЕКА), астрономи позволиха загадката на фосфора - детайл с основна роля за образуването на живота на Земята, пишат в. " Индипендънт " и " Дейли остарял ".

Фосфорът се среща във всички живи организми - от най-миниатюрните до индивида. Елементът се употребява от тялото за производството на фосфат - значимо съединяване за клетъчните мембрани, мускулите, невроните, костите, което също по този начин образува " гръбнака " на ДНК, показва Българска телеграфна агенция.

Въпреки основното му значение, до момента за учените оставаше мистерия къде се е формирал фосфорът и по какъв начин се е озовал на Земята. Сега интернационалните експерти оповестяват, че са съумели да проследят пътешествието му.

За задачата астрономите са комбинирали данни от телескопа АЛМА и сондата " Розета ". Благодарение на тях откривателите са открили, че основният конструктивен детайл се е формирал в наподобяващ облак район от газ и прахуляк сред звездите, след което е бил пренесен на нашата планета от комети, с цел да постави началото на живота.
" Животът е зародил на Земята преди към четири милиарда години, само че процесите, създали това допустимо, оставаха незнайни ", споделя ръководителят на проучването Виктор Ривила от италианския Институт по астрофизика.

Използвайки телескопа АЛМА, експертите са открили, че съдържащи фосфор молекули са се родили в звездообразуващ район, прочут като AFLG 5142. В тази " детска ясла за звезди ", намираща се в съзвездието Колар, е намерено обилие от съдържащи фосфор молекули, включително и най-широко публикувания фосфорен оксид.

С помощта на инструмента РОЗИНА на сондата " Розета " учените са разкрили фосфорен оксид и на кометата 67Р/Чурюмов- Герасименко.
" Комбинирайки данните от АЛМА и РОЗИНА разкрихме самобитна химическа нишка в процеса на звездообразуване, в който водеща роля играе фосфорният оксид ", споделя Виктор Ривила.

Наблюденията с телескопа АЛМА демонстрират, че съдържащи фосфор молекули се " раждат " в огромния развой, съпътстващ образуването на нови звезди и планетни системи.

" Фосфорът е от основно значение за живота подобен, какъвто го познаваме. Тъй като кометите най-вероятно доставят големи количества органични съединения на Земята, фосфорният оксид на 67Р/Чурюмов- Герасименко поддържа връзката межди тези галактически тела и живота на нашата планета ", споделя съавторката на проучването Катрин Алтвег от университета на Берн, Швейцария. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР