Операцията на първия от двамата пациенти с изключително сложни и

...
Операцията на първия от двамата пациенти с изключително сложни и
Коментари Харесай

Уникална операция на аневризма приключи успешно под погледа на германско светило

Операцията на първия от двамата пациенти с извънредно комплицирани и сложни аневризми в мозъка, които проф. Ханс Хенкес и доцент Станимир Сираков трябваше да третират през днешния ден, завърши сполучливо. Тя е траяла час и половина, много по-кратко от предстоящото, като след нея мъжът се е събудил обикновено, без забележим неврологичен недостиг. " Следващите 24 часа са доста значими. Ако до на следващия ден на обяд няма някакво затруднение, ще можем да кажем на околните " Вашият човек е късметлия! ". Това изясни след интервенцията доцент Станимир Сираков, шеф на Референтния център по мозъчно-съдови болести в УМБАЛ " Св. Иван Рилски ".

Българските лекари са съумели сами да третират пациента, само че под вещото управление на именития професор, който е едно от трите огромни имена в Европа в тази област. " Въпреки че чисто механически проф. Хенкес не взе присъединяване в интервенцията, за нас това, че беше до нас от самото начало и даваше препоръки във всеки един стадий беше скъпо ", описа доцент Сираков, който е единственият сертифициран неврорентгенолог в България.

По време на интервенцията на пациента е подложен последно потомство flow diverter стент със особено покритие, което редуцира до най-малко риска от по-късни тромбози и задръстване на стента. Оказва се, че екипът на УМБАЛ " Св. Иван Рилски " е един от първите в света, който употребява това доста ново произведение. А хубавото за пациента, като се изключи че получи втори късмет за живот, е, че цялата процедура е безвъзмездна. Това е станало с дребна " помощ " от проф. Хенкес, който е донесъл със себе си част от консумативите, които не се покриват от НЗОК. Освен това немският професор е отказал и полагащия му се хонорар за присъединяване в двете интервенции. С помощта на спонсорство, обезпечено от производителя на здравното произведение, болничното заведение е платила единствено пътните разноски на немския топ експерт.

Пациентът, който беше третиран през днешния ден, е мъж на 38 години с доста комплицирана и сложна аневризма на артерия вазиларис. Диагнозата е сложена откакто младият мъж получава пристъп и е ориентиран към УМБАЛ " Св. Иван Рилски ". На направения ЯМР лекарите виждат, че става дума за доста рискова интервенция (над 20-30 % възможност да загине) и го поучават да потърси помощ в чужбина, при по-опитен експерт. За благополучие по-опитният експерт идва в България и по този метод му икономисва разноските и напрежението от лекуването зад граница. Въпреки заплахата, която крие интервенцията, тя беше неизбежна, защото аневризмата е от тези, при които има доста огромен риск от изкървяване. Ако това се беше случило, мъжът или щеше да загине на място, или щеше да остане тежък неработоспособен.

 Снимка: УМБАЛ "Св. Иван Рилски "

Вторият пациент за през днешния ден е жена, на 62 година, с доста комплицирана, огледална аневризма в мозъка. Част от нея към този момент е третирана от екипа на доцент Сираков. Предстои през днешния ден да бъде обработена и другата част, с което дамата дефинитивно ще бъде излекувана.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР