Операцията на Хамас беше най-големият провал на израелските сили за

...
Операцията на Хамас беше най-големият провал на израелските сили за
Коментари Харесай

Израелският 11 септември ще измени Близкия изток

Операцията на Хамас беше най-големият неуспех на израелските сили за сигурност от войната Йом Кипур през октомври 1973 година Годишнината от този боен конфликт беше маркирана на 6 октомври, ден преди офанзивата на палестински ислямисти. Датата на атентата не е определена инцидентно.

Последствията от атентата обаче припомнят 11 септември 2001 година в Ню Йорк. В Израел към този момент са убити към 800 души, две хиляди са ранени и броят им ще пораства, в това число и тъй като конфликтите на негова територия не престават.

За първи път бойци съумяха да влязат в израелски градове, в това число Ашкелон, който има население от 150 000 души. Страната претърпя невъобразим потрес.

Атаката на ислямистки бойци против кулите близнаци в Ню Йорк и Пентагона във Вашингтон промени международната обстановка, предизвиквайки американската окупация на Афганистан и Ирак.

Може би в този момент районът още веднъж ще се изправи пред световни промени, в случай че Израел реагира в огромен мащаб и остро. И това е доста евентуално. За да разберем какво се е случило и какъв е мащабът на следствията, дано се опитаме да сглобим пъзел от няколко елементи.

Буржоазно националистическото придвижване Хамас

Нападението е осъществено от специфични елементи на организацията Хамас от линията Газа. Тя е дом на 2 милиона палестински араби, най-вече мюсюлмани сунити. Секторът се управлява от ислямисткото придвижване Хамас. Това е тирания, която разчита на репресии.

Освен Хамас, който разполага с към 30-40 хиляди бойци, в Сектора работи още една военна организация, въпреки и второстепенна - Ислямски джихад (ИДж). И двете групи са спонсорирани и обучавани от Иран.

Той е главният боен съдружник на придвижването. Но Хамас също получава забележителна финансова помощ от дребното, свръхбогато газово княжество в Персийския залив Катар.

По своята обществена природа Хамас е буржоазно-националистическо и властническо придвижване. Ръководството му присвоява част от финансовите потоци, живее в разкош, контролирайки редица бизнеси в линията Газа. Бойците на Хамас се образоват от елитни ирански специфични сили, главният им боен съдружник.

Какво общо има Хамас с Израел?

Ивицата Газа е блокирана от Израел от суша, море и въздух. Преди последните събития обаче Израел доставяше там електричество, газ, храна и редица други артикули. По границите на линията от време на време пораждат конфликти, след което Израел бомбардира Газа, което лишава стотици жертви, в това число цивилни.

Заради блокадата икономическото развиване на бранша е невероятно, а към половината от младежите, живеещи там, са безработни.

Секторът също е блокиран от Египет, само че по-скоро официално. Има подземни тунели, през които се прави противозаконна търговия с тази страна и света.

Израел освен блокира Газа, само че и окупира палестинските територии на Западния бряг (ЗБ), където живеят още 3 милиона палестински араби. Тези региони се управляват не от Хамас, а от окупационните сили, както и от Палестинската власт, всемирски арабски режим, следен от придвижването Фатах.

Но контролът на Фатах е по-скоро фиктивен. Израелците разделят ЗБ на специфични зони, блокират придвижването на локалните поданици, организират военни и секрети полицейски интервенции в тази зона и убиват или арестуват поданици без съд.

Както в тази ситуация с Газа, те управляват границите, финансовите и комерсиалните потоци. Всъщност Израел е затворил 5 милиона палестинци в великански затвор навън и практикува систематично принуждение против тях. Не е изненадващо, че Хамас на собствен ред нападна Израел.

Как беше проведена офанзивата?

Въоръжените сили на Хамас изсипаха няколко хиляди ракети върху Израел, претоварвайки системите за противовъздушна защита и ги принуждаваха да се съсредоточат върху отблъскването на ракетната офанзива.

Междувременно специфичните сили на Хамас направиха офанзиви в четири среди - на земята, подземен, във въздуха и в морето. Това беше допълнено, съдейки по редица отчети, от хакерски атаки, които краткотрайно прекъснаха израелските системи за наблюдаване към линията Газа.

Специалните сили взривиха сектори от граничната защитна стена, след което мобилните им елементи се изсипаха в пролуките. Други се приземиха зад израелските линии с делтапланери, а също по този начин бяха употребявани амфибийни набези. В същото време дронове удариха израелските сили за сигурност.

Зашеметявайки израелците и възползвайки се изцяло от резултата на изненадата, бойците нахлуха в Израел. Продължавайки офанзивата си, те извеждат напред дребни мобилни обединения, които нападат израелците в доста направления, разкъсвайки отбраната им.

Базите и щабовете на някои военни елементи бяха завладяни, а десетки или стотици военнослужещи, в това число високопоставени офицери, бяха унищожени или пленени.

Сред трофеите бяха десетки бронирани машини, измежду които и най-новите танкове Меркава Mk4. 22 израелски селища бяха завладяни, а центърът на Ашкелон е под контрола на екстремистите.

Грешки в разузнаването и разцеплението на израелската олигархична ръководеща класа

Заловен войник на Хамас сподели, че интервенцията е била подготвяна към година и че участниците в нея са били сюрпризирани от скоростта и мащаба на провалянето на израелските сили.

Израелските сили за сигурност безспорно са знаели за офанзивата, макар че са подценили нейния мащаб. Също по този начин е доста евентуално висшето управление на Израел, водено от министър-председателя Бенямин Нетаняху, да не е приело съществено тази опасност, защото държавното управление се е забъркало надълбоко във вътрешните разногласия и спорове на Израел.

Страната изживява най-острата вътрешнополитическа рецесия от основаването си през 1948 година Нетаняху е съден и е изправен пред години затвор по престъпни обвинявания, в това число корупция. Не искайки да прекара последните години от живота си в пандиза, 71-годишният министър председател съумя да сформира ръководеща коалиция.

Той търси правосъдна промяна - смяна на законодателството, ограничение на въздействието на Върховния съд. След това желае Народното събрание да го амнистира.

Но това не е задоволително – с цел да може идващият парламент да си върне обстановката, Нетаняху би трябвало да ръководи страната до живот. Всичко това провокира митинги с невиждан мащаб и разединение в израелското общество.

Управляващата класа в Израел - най-големите монополи, партиите, свързани с тях и силите за сигурност - е надълбоко разграничена. Най-вероятно държавното управление е било смазано от тези проблеми и просто е загърбило сигналите за възходяща заплаха.

Заложници и убийства на израелски цивилни

След първите военни триумфи на Хамас стартират вземания на заложници и всеобщи убийства на цивилни по улиците на израелските градове и в покрайнините на Газа.

Видеоклипове снимаха по какъв начин палестински бойци водят дами, остарели хора и цели фамилии с деца в тълпата. Целият свят видя чудовищни фрагменти на гола жена с неестествено изкривени, явно счупени крайници - бойците я натовариха в кола и потеглиха, придружавайки дейностите си с нови издевателства. Всичко дружно приличаше или на подиуми от филм на ужасите, или на фотоси на завладяването на антични градове, когато спечелилите водиха жителите в иго.

Ако военните дейности на Хамас можеха да му оказват помощ да укрепи имиджа си на ефикасна войска, то този тип отрицателен пиар провокира голяма вълна от отвращение в света. Може би не на всички места.

Въпреки това Съединените щати неотложно дадоха обещание на Израел многомилиардна финансова поддръжка и изпратиха ударна група на военноморските сили на помощ.

В същото време, както оповестява The Guardian, немското държавно управление съобщи, че преразглежда размера на помощта за палестинците на стойност стотици милиони евро.

Германският министър на развиването С. Шулце сподели, че държавното управление постоянно е внимавало да подсигурява, че парите се употребяват единствено за мирни цели, само че „ офанзивите против Израел означиха ужасна повратна точка... в този момент ще преразгледаме всички наши дейности във връзка с палестинските територии. ”

Ако преди тези събития имиджът на Израел беше мощно подкопан на Запад, в това число с помощта на бомбардировките на Газа и политиката на Нетаняху, в този момент всичко се промени - и Западът е на страната на Ерусалим.

Това може да значи, че Израел ще има картбланш да направи съвсем всичко в Газа, без опасност от наказания или наказание. Подобна обстановка може да има съдбовни последствия за цивилното население на бранша, освен за бойците. Освен това войната може да се разпростре надалеч оттатък Газа.

Още през днешния ден израелската бомбардировка над Газа умъртви 400 души и рани повече от хиляда души, доста от които цивилни. Но това даже не е началото на израелската ответна интервенция.

Кой провежда интервенцията на Хамас?

Преди към шест месеца израелски анализатори разгласиха отчет за подготовката на грандиозна военна интервенция от съперниците на Израел. Зад нея стояха освен сунитската Хамас, само че и нейните съдружници - ливанската шиитска проиранска формация Хизбула, както и главният им спонсор - Иран.

Разговорът беше за офанзива, учредена на „ единството на арените на съпротивата “, т.е. съдействие сред Хамас и Хизбула и че Иран ще им даде всичко належащо за офанзивата.

Днес Хизбула към този момент отговори, като разгласи, че ще влезе във война с Израел при положение на наземно навлизане в Газа (а такова навлизане е неизбежно). Тя към този момент влезе в престрелка с израелските военни на границата с Ливан. Хизбула е доста по-силна от Хамас, тя е ударният пестник на Иран, въоръжена и проведена от него и тласкана към Израел.

Организацията разполага с голям ракетен капацитет, в това число стотици високоточни ракети, танкови обединения, специфични сили, способни да пробият израелските отбранителни линии, и десетки хиляди военнослужещи, подготвени за партизанска саботажна война, съобразени с тактиката на Израел войска.

Хизбула натрупа доста опит в Сирия, където се биеше дружно с Асад. Като цяло режимът на Асад е част от същата коалиция, основана от Иран (тя се назовава „ Оста на съпротивата “), ориентирана против Израел и неговите съдружници.

На собствен ред Израел разгласи обща готовност, най-голямата от войната Йом Кипур. В армията се притеглят 300 хиляди резервисти. Това значи, че армията му ще доближи половин милион души през идващия месец.

Въпреки обстоятелството, че израелските отбранителни сили действаха несполучливо в първия ден на боевете, не би трябвало да забравяме, че те разполагат с голяма военна мощност.

Израел разполага с най-ефективните военновъздушни сили в района, единствено над 400 бойни самолета f-16 и f-15, в това число съвременни версии, както и няколко ескадрили от най-новите американски стелт самолети f-35.

Израел е въоръжен със мощна прецизна артилерия или към 1500 съвременни танка. Той е в положение да унищожи линията Газа. В същото време предходната му инвазия в Ливан през 2006 година беше несполучлива - израелските войски претърпяха съществени загуби от офанзиви на партизански и саботажни елементи на Хизбула.

Защо Иран се нуждае от това?

Тук е належащо да кажем няколко думи за спецификата на актуалната обстановка в Близкия изток и за какво Иран приготви и спонсорира офанзива против Израел. Настоящата ескалация е породена от опита на Иран да унищожи бъдещо всеобхватно съглашение сред Израел и Саудитска Арабия, главните съперници на Иран в Близкия изток.

Това съглашение може да бъде реализирано през идващите месеци с посредничеството на Съединени американски щати. Говорим за определяне на дипломатически връзки сред саудитците и израелците. Освен за дипломация обаче те говореха и за огромна договорка, която може да повлияе мощно на салдото на силите в района.

Предвижда се създаване или модернизиране на система от морски пристанища и железопътни линии, с цел да се форсира преносът на артикули по маршрута Индия-Саудитска Арабия-Йордания-Израел-Европа.

Този мегапроект на стойност 17 милиарда $ има за цел да интегрира стопанските системи на тези страни, като ги свърже. Очаква се саудитците да признаят Израел дипломатически и да му сътрудничат военно.

Освен това Съединени американски щати дават обещание като подарък и на двете страни огромна военна помощ и доставки на най-съвременни оръжия, както и помощ на саудитците в развиването на нуклеарната енергетика.

Всичко това е от огромна угриженост за Иран, съперник на Съединените щати и Израел и противник на саудитците за надзор над Персийския залив.

Тъй като Саудитска Арабия се стреми да стане най-мощната арабска страна, от ден на ден позиционирайки се като флагман на арабския шовинизъм и главната мощ, движеща арабското развиване със своите вложения, значимо е нейната договорка с Израел да не бъде съпроводена от възходящ яд измежду арабското население на Близкия изток.

Ето за какво Саудитска Арабия изиска възстановяване на израелско-палестинските връзки като едно от изискванията на договорката. Сега и в обозримо бъдеще това стана невероятно. Изглежда, че иранският план за торпилиране на това съглашение е бил сполучлив.

Какво ще стане в този момент?

Както бе упоменато нагоре, Израел е оповестил положение на война и активизира 300 хиляди резервисти в армията. Неговите въоръжени сили са може би най-мощните в Близкия изток, макар че някои специалисти в този момент слагат под подозрение тяхната успеваемост поради пропуснатите удари на Израел.

Хамас се оказа в позицията на индивида, който, до момента в който беше в една стая с Майкъл Тайсън, удари боксовия първенец сред краката. Този шлагер беше героичен. Но в този момент този човек е в една стая с сърдит първенец по бокс... Израел има голяма войска и няма да ги остави на мира.

И тук е належащо още веднъж да се уточни разцеплението в ръководещата класа в Израел и отчайващото състояние на Бенямин Нетаняху. След оглушителния неуспех на системите за сигурност престижът му клони към нула.

Освен това популацията на Юга, една от неговите изборни бази, пострада най-вече от офанзивата. Биби (както е прочут израелският премиер) постоянно е градил своята агитация, представяйки се като корав, националистичен политик, недопечен родолюбец, угрижен за сигурността на Израел.

Сега обликът, който основава в продължение на няколко десетилетия, се разпада пред очите му. Това води до загуба на власт, а загубата на власт за Биби е равносилна на скорошно привършване на наказателния развой и отнемане от независимост.

Единственото, което му остава, е да стартира огромна война, евентуално да окупира Газа. Може би ще влезе във война с Хизбула в Ливан или даже непосредствено с Иран. Основното е да се разгласи световен отговор и да се отклони вниманието на жителите от тежкото проваляне на фиаското от 7 октомври.

Но това също крие своите опасности. Израелската войска не е провеждала огромни интервенции от 2006 година и войната й против Хизбула беше несполучлива.

Състоянието и бойната подготовка на резервистите будят въпроси, липсва всичко належащо за доставяне. Бойната съгласуваност ще отнеме в най-хубавия случай месец, само че най-вероятно ще отнеме повече време. Днес такава „ сурова “ войска може да понесе обилни загуби в борби.

Ще забележим по какъв начин ще се развият събитията в идващите часове и дни. Единственото, което може да се каже е, че огромна война в Близкия изток стана доста евентуална.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР