Операциите за смяна на тазобедрена или колянна става, наречени ендопротезиране,

...
Операциите за смяна на тазобедрена или колянна става, наречени ендопротезиране,
Коментари Харесай

Ендопротезиране без кръвопреливане

Операциите за промяна на тазобедрена или колянна става, наречени ендопротезиране, са екстензивни интервенции, с огромна дълготрайност и огромна трудност. Операциите се правят с използване на разнообразни способи, различаващи се между тях както по типа на хирургичния прорез и метода за постигане до ставата, по този начин и по цялата поредност от операции през време на интервенцията.

При множеството употребявани през днешния ден хирургични способи се прави доста по размер хирургично разобличаване, или казано с други думи, тези интервенции обичайно се правят през огромен хирургичен прорез. При тези интервенции, оперативната контузия и загубата на кръв са обилни. Днес, стремежът на науката е да бъде понижен размерът на хирургичния прорез, а структурите към ставата да бъдат оптимално непокътнати от увреждане.

Съвременните трендове, ориентирани към понижаване на оперативната контузия и понижаване загубата на кръв през време на интервенцията, не са изцяло задоволени при множеството оперативни способи, макар че те всеобщо се ползват в целия свят. Наред с от време на време забележителната кръвозагуба, различен минус е нарушената непоклатимост на ставата и асоциираният риск от дислокация (изкълчване на протезата) през ранния следоперативен интервал. Минимално-инвазивната хирургия (MIS) наподобява добра опция на обичайните способи, само че водещи експерти оповестяват, че тези техники са свързани с риск от неправилна позиция на съставените елементи на протезата, както и ранно разхлабване и нужда от промяна, заради лимитираното хирургично разобличаване и субоптимална обработка на костта. Днес, директният латерален достъп се смята за най-благоприятен баланс сред позитивни качества и дефекти и се избира в доста водещи клиники.

Прелятата кръв носи опасности. Загубата на кръв при интервенцията на пациента постанова да му бъде прелята кръв, взета от други хора, кръводарители. Преливането на непозната кръв е тип трансплантация на непозната тъкан. Разбирате, че преливането на 300 или 600, от време на време даже 900 и повече мл непозната кръв не е безобидно и крие опасности. Разбира се, тази кръв и получените от нея кръвни артикули, са обект на прецизен надзор в центъра по кръвопреливане. Извършва се подробно проучване за СПИН, хепатит, както и на огромен брой други параметри, преди кръвният артикул бъде провиснал на лечебните заведения за кръвопреливане. Но все пак, остават разнообразни фактори, които не могат да бъдат изследвани, заради това преливането на кръв няма по какъв начин да е изцяло безвредно. Помислете по какъв начин хората, когато желаят да практикуват безвреден секс, слагат презерватив, който да защищити от инфектирана семенна течност в количество 2-3 мл, а какво остава за голямото количество от 300 или 600 мл непозната кръв, и то влята непосредствено във вените на пациента!

- Ендопротезиране без кръвопреливане. Д-р Филипов, правилно ли е че сменяте стави безкръвно?

- Безкръвни са единствено интервенциите на коляно при артроскопия. Ако има даже една капка кръв изтекла от раната, интервенцията е кръвна. В болница „ Витоша ” прилагаме нов способ с минимална кръвозагуба и допускащ бързо оживление. За разлика от други лечебни заведения по света, където рутинно се преливат от 1 до 3 банки непозната кръв, ние не преливаме кръв, в случай че при постъпване пациентът е здрав и без анемия.

- Бързо възобновяване. Пишете, че болните се раздвижват по-бързо. Как го постигате?

- Да, нашите заболели се раздвижват бързо. Имам наблюдения от доста лечебни заведения, и проследявам профилираната литература. Нормално, в другите лечебни заведения по света, след ендопротезиране на тазобедрена става, на болният му се не разрешават доста неща: неразрешено е да лежи на една страна в леглото, неразрешено е да кръстосва краката и даже да ги доближава един до различен – би трябвало да бъде разкривен. С тази цел, в множеството лечебни заведения слагат сред краката дървена структура с формата на триъгълник, която в къщи болният заменя с възглавница. Също по този начин, неразрешено е сядане на ниско, да вземем за пример в кола. Тези забрани се постановат, тъй като има висок риск от изкълчване на ендопротезата, което е доста тежко затруднение. Ако се получи дислокация (изкълчване) на ендопротезата, следва дълго и трудно консервативно лекуване – пациента е на легло, със упоменатия абдукционен триъгълник сред краката, в продължение на доста време, а при наново изкълчване – нова интервенция.

Новият способ, който прилагаме в болница „ Витоша ”, реализира висока издръжливост и непоклатимост на ендопротезата, с помощта на което интервалът на възобновяване е по-кратък и рисковете за ендопротезата са минимални. Поради това, болният не би трябвало да съблюдава тези ограничавания и забрани разказани нагоре. На нашите заболели им е позволен естествен размер придвижване в ставата, могат да лежат на една страна, могат да приближават краката, само ексцесивно прегъване в ставата не е желателно до 30 дни след интервенцията. За 5 години нямаме нито един случай на изкълчена ендопротеза без да е обвързвано с фрактура на костта. Затова и възобновяване е по-бързо.

Оптимално, болните при нас се възвръщат изцяло до 2 месеца, до степен че пациент на 60 г, водач, се връща да кара рейса. Имахме необикновен случай на висок балкански дух при наш пациент, който при изписване от болничното заведение пожела да се върне до своето село край Монтана, като кара личната си кола. Друг един пациент водих в Канал 1 на Българска национална телевизия, където той извърши извършения от йога, онлайн, пред цяла България, единствено няколко месеца откакто му бяхме сменили тазобедрена става.

Коксартрозата и гонартрозата са лечими – посредством интервенция траеща малко над час, болният се лишава от болките и скоро се връща към естествен живот.

Д-р Орлин Филипов, дм, е основен доктор на ортопедична болница „ Витоша ” в София. Той е експерт по ендопротезиране и реконструктивна ортопедия. Има специализации по ендопротезиране и е работил в Израел. Автор е на десетки научни писания, доста от които – оповестени в авторитетни западни издания и намерили самопризнание на доста интернационалните ортопедични конгреси. Автор е на книга - справочник по ортопедия, публикуван в Съединени американски щати. Д-р Филипов е член на 5 интернационалните ортопедични асоциации: AO Trauma; SICOT; FFN (Fragility fracture network); Kuntscher society; AAOS (American Academy of Orthopedic Surgeons) и БОТА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР