Операторите на магистралните газопроводи на България, Сърбия и Унгария предприеха

...
Операторите на магистралните газопроводи на България, Сърбия и Унгария предприеха
Коментари Харесай

South Stream Lite буксува на границата между Унгария и Австрия


Операторите на магистралните газопроводи на България, Сърбия и Унгария започнаха обилни стъпки, с цел да продължат „ Турски поток “ за доставката на съветски природен газ на Балканите. Това решение стана известно на пазара като South Stream Lite / “Южен поток лайт “/ – облекчена версия на „ Южен поток “.

„ Газпром “ желае да продължи тръбопроводната система до газовия хъб Баумгартен в Австрия, само че планът буксува на сектора сред Унгария и Австрия. Според източник, непосредствен до италианската компания „ Сайпем “, „ Южен поток лайт “ към момента има всички шансове да се трансформира в свързващото звено сред „ Турски поток “ и Европа, написа Interfax Natural Gas Daily, представен от БГНЕС.

„ Турски поток “ е план за експортен газопровод по дъното на Черно море от Русия за Турция и от там до турската граница със прилежащите страни. Първата права от газопровода е предопределена за турския пазар и в действителност ще лиши България от преноса на съветски газ за нейната югоизточна съседка. Втората права е предопределена за Балканите и Южна Европа и може да върне България на газовата карта като транзитираща съветския газ страна, само че този път в посока Европейски Съюз, напомня репортерът на БГНЕС. Двете прави са с потенциал по 15,75 милиарда куб.м.

Съществуват няколко разновидността за продължаването на втората права от „ Турски поток “. При това „ Южен поток лайт “ е в най-напреднал стадий. Всички останали, в това число „ Посейдон “ и втората права на Трансадриатическия газопровод имат съществено закъснение.

Завръзката е в това, че новите правила за строителство на тръбопроводи в Европейски Съюз, въведени през 2017 година, разрешават реализацията на сходни планове единствено на тези оператори, които са минали узаконяване съгласно директивите на Европейски Съюз от 2009 година за пазарите на газ и електрическа енергия. Т.е. „ Газпром “ ще би трябвало да разчита на локалните компании оператори, които ще построяват новия водопровод на територията на обособените европейски страни.

В началото на август България завърши построяването на 20-километров сектор от Трансбалканския водопровод, с цел да включи своята газотранспортна система към втората права на „ Турски поток “. Възможностите за превозването на газ набъбнаха с 1,7 милиарда куб.м. годишно – до към 16 милиарда куб.м., декларират от компанията „ Булгартрансгаз “.

Освен това „ Булгартрансгаз “ е оповестила търг за проектирането и строителството на 11-километров сектор сред компресорната станция „ Странджа “ на територията на България и „ Турски поток “.

„ Газпром “ посредством дъщерната си компания в Сърбия „ Газтранс “ през март тази година стартира да търси подизпълнители за строителството на сектора от газопровода сред България и Унгария през Сърбия. Очаква се планът да бъде приключен през октомври 2019 година В края на юли „ Газтранс “ поръча на „ Сайпем “ а организира инженерни работи и да получи позволение за строителството на „ Южен поток лайт “.

Междувременно, както обявиха пред Интерфакс представители на унгарските и австрийски компании, сега не се разисква построяването на тръба сред Унгария и Австрия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР