Оперативното командване на НАТО обяви засилване на подготовката за защита

...
Оперативното командване на НАТО обяви засилване на подготовката за защита
Коментари Харесай

НАТО поставя бойни самолети в готовност, увеличава войските на Изток

Оперативното командване на НАТО разгласи усилване на подготовката за отбрана на съюзническа територия, привеждайки в бойна подготвеност стотици бойни самолети и кораби и увеличавайки военното си наличие по Източния си фланг. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след изключително съвещание на посланиците на страните от Алианса.

Заседанието е свикано по искане на няколко страни от НАТО, в това число България. Столтенберг е свикал виртуална среща на върха на 30-те страни от Алианса в петък, на която ще се включат и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, водачите на Швеция, Финландия и институциите на Европейски Съюз.

" Мирът на нашия континент е нарушен. Русия употребява мощ, пробвайки се да пренапише историята и да отхвърли правото на Украйна да върви по свободен и самостоятелен път ", сподели Столтенберг.

Активирането на оперативните проекти на НАТО е рядка стъпка, която съгласно Столтенберг акцентира тежестта на " нахлуването " в Украйна. Това дава на съюзническите командири по-голямо поле за взимане на решения.

" Това е умишлена, невъзмутима и дълго планувана инвазия. Неоправданата, непредизвикана офанзива на Русия против Украйна излага на риск безчет почтени животи с въздушни и ракетни офанзиви ", сподели Столтенберг

Украйна не е член на алианса и Столтенберг сподели, че в страната няма войски на НАТО. „ Това, което вършим, е обвързвано с защитата на Алианса “, сподели той.

НАТО е подготвен да ускори проектите си за разполагане на нова техника и бойни елементи, в това число силите за реагиране на НАТО с висока бойна подготвеност, в източноевропейските страни.

Алиансът възнамерява да сътвори бойни елементи в Румъния и България, като най-вероятно такива ще има и в Унгария и Словакия. Те ще са сходни на към този момент основаните в балтийските страни и Полша.

Руското навлизане в Украйна наподобява подтиква поддръжката за сходна стъпка в Словакия, като словашкото държавно управление съобщи, че всички нови проекти на бойната група ще включват Словакия.

" Подразделението ще бъде основано от страни, които са географски близки до нас. Ще бъдат към няколкостотин бойци, които ще дойдат с съоръжение, което нямаме и което доста ще усили способността ни да пазиме страната си ", сподели словашкият министър на защитата Ярослав Над.

Все още не е ясно дали българското държавно управление е трансформирало първичната си позиция за основаване на съюзнически батальон от към 1000 души, формиран най-вече от български военнослужещи, под българско командване, в който да влязат стеснен брой съюзнически бойци.

Нападението против Украйна е безпричинно и непредизвикано

Руското нахлуване против Украйна е изцяло безпричинно и непредизвикано, и го осъждаме допустимо най-решително. Това се показва в изказване на пакта.

Осъждаме и Беларус, че разреши това нахлуване, се добавя в текста. НАТО дефинира военните дейности в Украйна като тежко нарушаване на интернационалното право, в това число на Устава на Организация на обединените нации, което е в цялостно несъгласие с уговорките на Русия в Заключителния акт от Хелзинки, Парижката харта, Будапещенския меморандум и Основополагащия акт НАТО-Русия. Това съставлява акт на експанзия против самостоятелна мирна страна, отбелязва НАТО.

Пактът показва съпричастност с народа на Украйна и законните и демократично определени президент, парламент и държавно управление на страната. Винаги ще поддържаме цялостната си поддръжка за териториалната целокупност и суверенитета на Украйна в границите на нейните интернационално приети граници, в това число на нейните териториални води, декларира алиансът.

Призоваваме Русия неотложно да приключи военните си дейности и да изтегли всички свои сили от и към Украйна, да съблюдава напълно интернационалното филантропично право и да разреши безвреден и безконтролен филантропичен достъп и помощ за всички нуждаещи се. Решително осъждаме това, че Русия разшири признанието на отцепническите области в Източна Украйна. Това в допълнение нарушава суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, и опонира на споразуменията от Минск, подписани и от Русия. Съюзниците в никакъв случай няма да одобряват това нелегално признание, се добавя в изказването.

НАТО приканва най-категорично Русия да приключи насилието и експанзията. Руските ръководители би трябвало да понесат цялостна отговорност за следствията от своите дейности. Русия ще заплати доста висока икономическа и политическа цена, се показва в текста.

НАТО, съдружниците и сътрудниците на пакта поставиха всички старания за дипломатическо решение и разговор с Русия, в това число на най-високо ниво, и направиха голям брой основни оферти за повишение на сигурността на всички в евроатлантическия район. Многократно сме канили Москва на договаряния в Съвета НАТО-Русия, само че отговор към момента няма. Само и само Русия избра пътя на задълбочаване на спора.

Действията на Русия съставляват сериозна опасност за евроатлантическата сигурност и ще имат геостратегически последствия. НАТО ще продължи да подхваща всички нужни ограничения, с цел да подсигурява сигурността и защитата на всички съдружници.

Разгръщаме спомагателни отбранителни сухопътни, морски и въздушни сили в източната част на алианса. Повишихме готовността на нашите сили, с цел да реагират на всевъзможни непредвидени дейности.

Свикахме през днешния ден съвещания по член 4 от Вашингтонския контракт. Решихме, в сходство с нашето отбранително обмисляне за отбрана на всички съдружници, да предприемем спомагателни стъпки за нараснало подсилване на възпирането и защитата в целия пакт. Нашите ограничения са защитни, съразмерни и не целят задълбочаване на спора.

Нашият ангажимент към член 5 от Вашингтонския контракт е непреклонен. Обединени сме, с цел да се пазиме взаимно, приключва изказването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР