Оперативна програма Околна среда“ 2014-2020 г. започва да налагапристъпва към

...
Оперативна програма Околна среда“ 2014-2020 г. започва да налагапристъпва към
Коментари Харесай

МРРБ налага финансови корекции за 90 млн. лв. по програма за ВиК проекти

Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година стартира да налагапристъпва към налагане на финансови корекции в размер до 25% по контракти, подписани по смисъла на Закона за публичните поръчки. Те са за осъществяване на ВиК планове в предпочитана ос 1 „ Води “. Причината е нарушавания при публичните поръчки за избор на реализатор и нередности с подписани контракти в интервала 2019 – 2020-та година, оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/. Изпълнителната организация „ Одит на средствата от Европейския съюз “ е изискала Управляващия орган на ОПОС да извърши инспекция на най-малко 34 контракта за строителство по общо 20 плана. В това число 10 плана на ВиК оператори с 21 контракта и 10 плана на общини с 13 контракта. От всичките контракти на ВиК операторите единствено в 4 не са открити пропуски и нарушавания. При всички останали 17 контракта са открити проблеми, демонстрира инспекцията. 

В резултат по 20 контракта на обща стойност 412 млн. лева с възложители ВиК сдружения следва да се наложи или да се доналожи финансова промяна от 25%. Общият размер на сумата от налагане на тази промяна възлиза на към 90 млн. лева или към 21% от общата им стойност.

Критерии за образуването на извадката съдържаща 34 контракта са били -  да са на стойност над 5 млн. лева, с предмет строителство инженеринг и контракти с съществуване на съществени знаци за машинация при осъществяване на публичната поръчка за избор на реализатор, при която е останала единствено една оферта, стана ясно по време на днешната конференция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР