Оперативен план за изпълнение на първия етап на актуализираната Национална

...
Оперативен план за изпълнение на първия етап на актуализираната Национална
Коментари Харесай

Кабинетът одобри план за изпълнение на националната стратегия за научните изследвания

Оперативен проект за осъществяване на първия стадий на обновената Национална тактика за развиване на научните проучвания в България 2017-2030 година, призната от Народното събрание на 07.06.2017 година, бе утвърден от държавното управление. Основната цел е посредством огромно, бързо и дълготрайно развиване и модернизиране на системата на научните проучвания, България да се трансформира в привлекателен център за авангардни научни проучвания и развиване на нови технологии, да се привлекат и задържат млади и водещи учени в страната.
Изпълнението на Стратегията е разграничено на три стадия.
През първия (2018-2022 г.) се планува използване на главната част от ограниченията, планувани в дейностите по обособените характерни цели и постигане до финансиране за научноизследователска и развойна активност по консолидираната фискална стратегия, като се изключи разноските с източник Европейските структурни и капиталови фондове, в размер на 0,70% от Брутният вътрешен продукт. Целта е в края на стадия научноизследователската активност да се прави оценка оптимално, да бъде привлекателна за учените и за младежите и да са основани подобаващи условия за научни проучвания и за тяхното евентуално приложение. По отношение на знаците за осъществяване би трябвало да се премине към нанагорнище в международната ранглиста. В края на стадия съставените елементи на иновационния показател, свързани с научните проучвания, би трябвало да доближат стойностите на „ сдържан иноватор “.
Представеният Оперативен проект за осъществяване на първия стадий на Националната тактика цели обезпечаване на висока подготовка и дейно кариерно развиване на учените, консолидиране на човешки запаси и финансови средства за осъществяването на национални научни стратегии за решение на значими публични провокации. От извънредно значение за научната система са развиването, поддържането и ефикасното потребление на съвременна научна инфраструктура, уравновесена по тематични области и райони, както и обезпечаването на достъп до европейска и интернационална научна инфраструктура.
С осъществяването на Оперативния проект ще се подсигурява ефикасен продан на хрумвания и познания чрез достъп до научна информация, отворен достъп до научни резултати, подвижност на учените, присъединяване в научни конгреси и трансгранично научно съдействие. В него са планувани и ограничения за развиване на системата за оценка на научните резултати, както и въвеждане на модел за финансиране на научните проучвания, учредено на резултатите, за реализиране на централизация на научния потенциал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР