ОПЕК и по-широкият формат ОПЕК + не виждат необходимост да

...
ОПЕК и по-широкият формат ОПЕК + не виждат необходимост да
Коментари Харесай

ОПЕК + не вижда необходимост от промяна на текущото петролно производство

ОПЕК и по-широкият формат ОПЕК + не виждат нужда да предложат смяна в актуалната политика за произвеждане на нефт, когато така наречен " Съвместен министерски мониторингов комитет " (JMMC) се срещне  през идната седмица, заяви в обществената медийна платформа " Х " стоковият анализатор Джовани Стауново, цитирайки неназовани делегати, съобщи БНР.

Членовете на ОПЕК+ взеха решение преди време непринудено да понижат петролното произвеждане с 2,2 млн. барела дневно през актуалното тримесечие, както и удължение на периода на деяние на това съглашение и през вторите три месеца на 2024 година Голяма част от тези понижения към този момент бяха в действие, в това число доброволното редуциране от страна на Саудитска Арабия на 1 млн. барела дневно.

Междувременно организация Ройтерс цитира свои източници, съгласно които държавното управление на Русия е наредило на фирмите да понижат добива на нефт през второто тримесечие, с цел да подсигуряват, че ще изпълнят контрактуваната в границите на ОПЕК + съветска индустриална цел от 9 млн. барела до края на юни.

По-рано този месец съветският вицепремиер Александър Новак сподели, че Русия ще понижи своя рандеман и експорт на нефт с спомагателни 471 хиляди барела дневно през второто тримесечие, в съгласуваност с някои членове на ОПЕК +.

Русия също по този начин възнамерява последователно да облекчи съкращенията на износа и да се концентрира единствено върху понижаване на производството. Новак не е дал целевото равнище за рандеман, само че производството ще спадне до съвсем 9 млн. барела на ден, в случай че това понижение бъде приложено, както е планувано.

Източниците на Ройтерс, които отхвърлиха да бъдат посочени, тъй като не са упълномощени да приказват обществено, показаха, че съветското държавно управление е сложило съответни цели на всяка една компания, показвайки желанието си да извърши уговорката си към ОПЕК+ да понижи добива, с цел да поддържа интернационалните цени на петрола.

Всички това способства за повишаване на петрола с към 2% към 17.00 часа българско време, като фючърсите на нефт Брент доближиха за малко равнището от 87 $ за барел, а на американския лек недопечен нефт - над 82 $ за барел.

Междувременно рафинерия в югозападна Русия, притежавана и ръководена от държавния петролен колос " Роснефт ", спря почти половината от потенциала си за преправка на недопечен нефт след украинска офанзива с дрон през уикенда, споделиха по-рано през днешния ден източници от промишлеността пред Ройтерс.

В събота Дмитрий Азаров, губернатор на Самарска област, където се намира петролната рафинерия на " Роснефт " в Куйбишев, сподели, че оборудването е било атакувано от дронове. Една от двете първоначални съоръжения за пречистване на недопечен нефт се е запалила, сподели губернаторът, представен от съветската осведомителна организация Интерфакс.

Украйна ускори офанзивите против петролни рафинерии в Русия през последните седмици, които понижиха съветския рафиниращ потенциал и съгласно разграничи известия, Белият дом е угрижен за възходящите интернационалните цени на черното злато.

Съединените щати неведнъж са призовали Украйна да спре офанзивите си с дронове против съветски петролни рафинерии заради оценката на Вашингтон, че ударите могат да доведат до съветски ответни дейности и да покачат международните цени на петрола, заяви предишния петък и " Файненшъл таймс ", базирайки се на неназовани източници.

Атаките с украински дронове против съветски рафинерии през последните седмици са лишили до 600 000 барела дневен преработвателен потенциал в Русия, съгласно огромната компания за търговия със артикули Gunvor.

" Това е значимо, тъй като явно незабавно ще удари износа на петролни дестилати ", сподели през предходната седмица основният изпълнителен шеф на Gunvor Торбьорн Тьорнквист пред организация Блумбъг в коридорите на конференцията CERAWeek в Хюстън. " Така че това евентуално ще понижи износа с няколкостотин хиляди барела, тъй че за мен това е проблем с дестилатите ", добави изпълнителният шеф.

По-малкият рафиниращ потенциал през второто тримесечие, дължащ се на поддръжката на рафинерията и незабавните поправки след офанзивите, може да бъде една от аргументите Русия да съобщи, че ще се концентрира върху съкращенията на производството на нефт вместо върху износа при доброволното си понижаване на доставките през второто тримесечие, което е част от поетите в границите на ОПЕК + задължения, означават анализаторите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР