Опасността това лято е най-голяма от западнонилска треска, за което

...
Опасността това лято е най-голяма от западнонилска треска, за което
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев със съвети как да се предпазим от западнонилска треска

Опасността това лято е най-голяма от западнонилска тресчица, за което предизвестих още напролет. Миналата година за първи път имаше завишение на случаите и в България. Имахме и смъртни случаи. Болестта предизвиква затруднения на централната нервна система. Това разгласи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев в ефира на БТВ.

„ За да се предпазим, би трябвало да съблюдаваме избрани правила. На първо място би трябвало да заобикаляме местата с доста комари, би трябвало да се употребяват репеленти. В къщи да има комарници и да се употребяват препарати против комари. Трябва да знаем, че комарът хапе даже през тънка фланелка, по тази причина би трябвало да сме с две. Той хапе по ръцете, по тази причина да сме с дълъг ръкав “, посъветва доктор Кантарджиев.

„ Освен това комарите би трябвало да се унищожават в заблатените места, до момента в който се развъждат. Някои общини го вършат. Нужно е да се пръска против тях по-рано, даже по няколко пъти през сезона “, предизвести той.

„ Миналата година за първи път имаме смъртни случаи от западнонилска тресчица у нас. В градовете към река Дунав се потвърди съществуването на вируса. Най-важното е да имаме имунитет. Средната защитеност е 1,8% за страната. Малко повече антитела има в Софийското поле и към Дунав. Най-важни са персоналните защитни ограничения против комарите. Ако инфектиран комар ухапе човек, той няма да разбере най-вероятно - 85% ще изградят имунитет. 15-20% може да получат главоболие или да вдигнат температура, само че отново да изградят имунитет. Има и такива, които ще се заразят и ще получат рисково инфектиране на мозъка. На 160 ухапани, един развива признаци, като дезориентация и мощно главоболие. Веднага би трябвало да потърси неврологична помощ. Най-застрашени са възрастните хора “, обобощи Кантарджиев.

„ За да спрем разпространяването на заболяването е най-важно да не позволяваме комари в спалните си. Да не се носят кърлежи за проучване, значимо е хората да се изследват. Утре ще стартират да носят и комари за проучване “, пошегува се проф. Тодор Кантарджиев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР