Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради

...
Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради
Коментари Харесай

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюш

" Няма да се вкарва изключителна епидемиологична конюнктура в страната поради разпространяването на коклюш, тъй като не е належащо ", сподели пред основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

500 са към този момент записаните в страната случаи на коклюш.

Според Кунчев не се постановат изключителни ограничения, а карантина ще се вкарва единствено в съответни учебни заведения и детски градини, където има болни, като се вкарва и онлайн образование. Към момента не може да се предвижда пик на болестта, като упованията са разпространяването на коклюш да отшуми чак към края на годината, добави доцент Кунчев. Следващата седмица ще влезе в действие и наредбата, с която се изтегля с половин месец първата имунизация на бебета и се обезпечават ваксини за бременни, които имат предпочитание да се ваксинират.

" До момента 21 области имат регистрирани случаи, само че до няколко дни ще стигне до всички елементи на страната, въпрос е и на интензивно търсене на диагностика. Коклюшът е обхванал цяла Европа и несъмнено, че и ние ще влезем в тази картина ", сподели доцент доктор Ангел Кунчев, държавен основен контрольор.

" Да се смъкне възрастта и да се позволи като целесъобразна имунизация. Промяната в наредбата в Държавен вестник се чака да стане до края на месеца ", добави той.

Според думите му страната е виновна за обезпечаването на ваксини за имунизационния календар.

" От втория месец до 12 години. За бременните дами ще осигурим ваксини, имаме увещание, че се внасят още през днешния ден 2000, а работим и за спомагателни ваксини, тъй като търсенето в Европа е голямо ", акцентира здравният контрольор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР