Опасност от епидемия на вирусен хепатит няма. Обикновено случаите на

...
Опасност от епидемия на вирусен хепатит няма. Обикновено случаите на
Коментари Харесай

Кантарджиев: Не се знае кой ще бъде доминиращият грипен щам

Опасност от зараза на вирусен хепатит няма. Обикновено случаите на хепатит зачестяват през септември, октомври и ноември. През декември нормално се откриват случаи на хора, които са се заразили при започване на есента. Хепатит А е типична болест на мръсните ръце и болест, която се предава посредством водата и посредством непосредствен контакт. Слава Богу, в нашата страна, случаите на тези хепатити са към два пъти по-малко в сравнение с предходната година.

Това сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания професор Тодор Кантарджиев в предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ във връзка записаните три случая на вирусен хепатит в Пернишка област през миналата седмица. Общественото внимание е заострено поради случаите в някои квартали на София, посочи той и акцентира нуждата от персонална хигиена като предварителна защита на болестта. Важно е да не се върви в дома с обувките, с които вървим по улицата, акцентира той и прикани фамилиите, които имат икономическата опция, да имунизират децата си за хепатит А.

„ За зараза би трябвало да се мисли и да се работи преди да възникне. Тогава са ефикасни ограниченията “. В София, общината е осигурила ваксини за фамилиите, които нямат икономическата опция да имунизират децата си, акцентира той.

Все още не се знае кой ще бъде преобладаващият грипен вариант тази зима:

„ Миналата седмица имахме случаи свински грип H1N1 в София. Преди два дни – 7 случая от Стара Загора с H3N2 - другият от група “А ” грип, който обаче не е пандемичния. Фактически, към този момент не знаем кой ще бъде преобладаващ за цялата страна. В персонален проект, за човек, няма огромно значение дали ще болести от единия, или другия, само че има доста огромно значение за страната, когато се преглежда целия епидемиологичен развой.

H1N1 епидемията се развива по-бързо и боледуват основно младежи в работоспособна възраст. От другия - H3N2 - боледуват по-възрастните хора и при него са по-чести затрудненията след грипа - бактериалните пневмонии “.

Все още няма огромно разпространяване на грип в множеството европейски страни, регистрира лекарят. Грип „ В “ - преобладаващия в епидемията предходната година – съвсем не се среща. През есента у нас е имало извънредно устойчиви вируси, провокирали дълга кашлица и проблеми с дишането, само че те не са били грипни, акцентира Кантарджиев и добави:

„ Всеки, който е изкарал такова заболяване, това не е било грип, просто обаче болестта - тази кашлица три месеца - е довела до намаляване на неговата имунна система и вероятността да се болести с грип и да изкара тежка грипна зараза е доста огромна. Затова точно хората, които към този момент оздравяват от тази неприятна кашлица, би трябвало да са доста деликатни “.

Антибиотик се изписва, единствено в случай че има подозрения за бактериални инфекции, акцентира той и посъветва хората, които страдат от кашлица, да одобряват медикаменти за втечняване на секрета - сиропи и други, които лекарят ги посъветва, както и елементарните бонбони с билки, тъй като „ водят до понижаване на колонизацията на бактерии и вируси в горните отдели на дихателната система “.

„ Да се дават толкоз пари за имуностимуланти и прочие, колкото се дават за медикаменти в страната, малко нездравословно ми звучи “, съобщи Кантарджиев и посъветва хората, които одобряват имуностимуланти на хапчета да прекъсват приема им от време на време, с цел да избегнат пренатоварване на имунната система и да сменят одобряваните имуностимуланти. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР