Опасност от екологична катастрофа в Украйна и частично бедствено положение

...
Опасност от екологична катастрофа в Украйна и частично бедствено положение
Коментари Харесай

След взрива в Каховка: Опасност от екологична катастрофа в Украйна

Опасност от екологична злополука в Украйна и отчасти бедствено състояние в град Херсон след взривяването на язовирната стена на „ Нова Каховка ”. Много хора прекараха нощта на покривите на домовете си и по клоните на дърветата. Очаква се равнището на водата да се задържи високо най-малко 10 дни, като съгласно специалисти разливът ще доближи Черно море към 20 юни.
Прочетете още
След като се е крила три дни в бомбоубежище поради съветски обстрел, 65-годишната пенсионерка Хана от Херсон още веднъж е принудена да напусне дома си, наводнен от язовира.

„ Надолу към града има дере, което е изцяло наводнено. Невъзможно е да се мине. Хората са в капан, стоят на нещо като остров ”, сподели Хана Зарудня.

Тя е една от многото поданици на района, който към този момент е под вода. Хората се опасяват за домовете си. Опитват се да спасят най-необходимите си движимости, които са им останали.

„ Ситуацията е сериозна. Ако водата се повиши още един метър, ще загубим къщата си. Сега местим нещата си при съседите, които живеят на по-високо. Те се реалокираха и напуснаха къщата, с цел да можем да донесем нещата си и да останем там. Опитваме се да спасим най-ценните си движимости ”, описа Олександър Рева.

Въпреки сложната конюнктура, има хора, които са решили да останат в засегнатия от наводненията регион. „ Доколкото разбирам, те не се нуждаят от помощ, а се държат до дъно. Ние сме толкоз непобедими, че нищо не може да ни пречупи ”, счита жителят на Херсон Сергей.

Домът на 53-годишната Оксана също е бил наводнен от вода, достигаща до кръста ѝ. „ Не знам какво да върша ”, споделя тя.

Докато хората се пробват да избягат от бедствието, доброволци се борят да спасят от прииждащите води хиляди кучета и котки. Очаква се равнището на водата да се увеличи още до края на деня през днешния ден, а 42 000 души са в непосредствена заплаха.

„ Целият свят би трябвало да научи за това съветско военно закононарушение - за закононарушението екоцид. Подобно съзнателно разрушение от съветските окупатори на язовирната стена и други уреди на ВЕЦ-а е екологична бомба за всеобщо заличаване ”, счита президентът Володимир Зеленски.

Русия и Украйна си размениха взаимни обвинявания за това кой носи отговорността за взривяването на язовирната стена и в Организация на обединените нации.

„ Предприетата от Киев умишлена измама против обект от сериозната инфраструктура е извънредно рискова и всъщност може да бъде класифицирана като военно закононарушение или терористичен акт ”, уточни непрекъснатият представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя.

Експерти изясняват, че Женевската спогодба категорично не разрешава да се нападат язовири по време на война заради заплахата за цивилното население.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР