Опасност е надвиснала над едни от най-вкусните български зеленчуци. Става

...
Опасност е надвиснала над едни от най-вкусните български зеленчуци. Става
Коментари Харесай

Ще изчезне ли завинаги българският домат Идеал?

Опасност е надвиснала над едни от най-вкусните български зеленчуци. Става въпрос за домата от вид Идеал, както и за Куртовската капия, които за застрашени от изгубване.

Засиленият импорт на семена стана причина за правене на лист с български сортове, които в последно време не са толкоз известни, само че пък за селското стопанство остават скъпи. Идеята е през идващия програмен интервал тяхното отглеждане да бъде субсидирано със средства от Европа.

Българските консуматори не престават да държат на родната продукция, само че за жал, производителите избират да си набират задгранични семена, защото е по-изгодно за тях. Сред тези производители е и Илия Станев.

Мъжът изяснява, че се спрял на картофи от холандско семе, защото добивът е пет пъти по-голям в сравнение с при българските картофи.

Ние нямаме добра селекция. Изчезнаха старите сортове като санте, агрия, разяснява Илия Станев пред Българска национална телевизия.

Един от главните пазители на редките към този момент български сортове зеленчуци е Институтът по зеленчукови култури Марица. От там дават обнадеждаващи прогнози.

 Зеленчуци

Според специалистите от пет години наклонността е за връщане на старите сортове, само че и за потреблението им в създаването на нови.

България е неповторима със своята генетична плазма в зеленчукопроизводството и овощарството и може би това е една от аргументите да се отделят средства, с цел да се резервира тази генетична плазма, съобщи проф. Стойка Машева–директор на ИЗК Марица.

По-рано тази година се появи черен лист с български сортове, които са застрашени от изгубване. В него с изключение на доматът Идеал и Куртовската капия, участват още зелето Кьосе, лукът Асеновградска каба, кюстендилската хрущялка, ябълка петровка, жълтата и алена джанка, петричките и сливенските праскови, грозде от сортовете Кехлибар и Чауш и още доста други сортове.

От институт Марица обаче успокояват, че няма сортове, които да са изчезнали вечно, защото селекционерите се занимават с поддържането на генната банка.

Експертите прецизираха още, че използването на българско семе не е основателна причина за повишение на цената на съответния артикул, защото родните семена били доста по-евтини от задграничните.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР