Опашките за олио пред магазините в България са жална картина.

...
Опашките за олио пред магазините в България са жална картина.
Коментари Харесай

Истерията с олиото: ще има ли дефицит на храни в България

Опашките за олио пред магазините в България са жална картина. Илюстрация на беднотия и на съмнение към страната и нейните институции. Хората, които чакат, с цел да си купят един, два, три или повече стека с бутилки олио, са най-вече пенсионери, " работещи небогати " или просто небогати. И трите категории са добре показани в най-бедната страна в Европейски Съюз - от 6,5 милиона население пенсионерите са 2 053 473 (по данни за януари т.г.), безработните - 162 322, а работещите небогати - към 700 000.

Така че за близо 45% от популацията на България цената на олиото несъмнено е от голяма важност - в това число и за възрастния мъж в Бургас, умрял на дългата 300 метра опашка. При междинна пенсия от 536 лв. и 3 лв. по-ниска цена на бутилка пенсионерите пестят 18 лв. от стек.

Ще има ли задоволително олио и самун

Но единствено бедността ли е повода за нервността с олиото? Преди дни видеа в обществените мрежи демонстрираха пердах за олио в магазин в прилежаща Турция. За разлика от Турция обаче, където инфлацията стигна връх от 54,4%, българската, въпреки и ускоряваща се, не може да я стигне.

Войната на Путин в Украйна наруши доставките на слънчогледово семе и зърно и доста страни вземат ограничения, с цел да обезпечат вътрешния си пазар и да подсигуряват, че няма да има недостиг на храни за популацията. Тези дни една от най-големите групи за произвеждане на растително масло FEDIOL предизвести, че Европейският съюз е изправен пред дефицит на слънчогледово олио, защото войната блокира износа от основния снабдител Украйна. В изказването бе посочено, че рафинериите в Европейски Съюз доставят 35-45% от слънчогледовото си масло точно от Украйна, а наличните ресурси в Европейски Съюз се правят оценка на четири до шест седмици.

България, както неколкократно уверяваше през последните дни и министърката на стопанската система Корнелия Нинова, разполага с 1,5 милиона тона слънчогледово семе, което ще стигне за производството на олио за 4 години. Въпросът е налични ли са. Причина за зърнената рецесия през 1996, с изключение на свободният експорт, се оказаха и тоновете зърно, скрити от производители, с цел да не бъдат пуснати на вътрешния пазар. Сега сигналите от властта са, че упражнява надзор върху износа на зърно и храни, наред с масирани инспекции на производители и търговци на олио.

Без забрани за експорт. Засега.

Турция забрани износа на масла и маргарини, в това число на рафинирано слънчогледово олио - и отхвърли, че има дефицит на артикули. Президентът Ердоган упрекна опозицията, че съзнателно провокира суматоха със клюки за недостиг на храни. А опозицията упрекна държавното управление в неуспех на икономическата му политика, задето не е съумяло да обезпечи доставки на съществени храни. Северна Македония пък отстрани Данък добавена стойност върху главните хранителни артикули, наложи ограничавания върху износа на зърно и олио и понижи Данък добавена стойност и акциза за горивата. Но нито Турция, нито Северна Македония членуват в Европейски Съюз.

Българските ръководещи ще обмислят намаляване на акциза върху горивата чак с актуализацията на бюджета през юни, а за възбрана на износа на зърно в обединението няма консенсус. Бизнесът също оказва напън експортът да не бъде спиран. Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев стимулира неналичието на ограничавания за експорт с обстоятелството, че в България има два пъти повече зърно, в сравнение с е належащо до 2023 година за зърнения баланс. " Но в случай че забележим, че не може да се подсигури продоволствието, може би ще тръгнем и ние в тази посока ", съобщи Василев.

Правителството към този момент разгласи, че ще изкупи жито, царевица и слънчоглед за 1,1 милиарда лв.. А Корнелия Нинова заяви, че на последната среща на министрите на земеделието в Европейски Съюз България е предизвестила, че е подготвена да задейства член 36 от контракта за участие, който разрешава на страните да спрат износа при форсмажорни обстановки като война и пандемия.

Как олиото пържи мозъци

Колко от хората на опашките за олио са имунизирани против Ковид-19? На пръв взор едното няма нищо общо с другото, само че и при двете групи е реалност, че хранят съмнение към страната и нейните институции. От една страна държавното управление твърди, че проблем няма и суматохата е дело на злонамерена съпротива и регулатор като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), чийто мандат ГЕРБ удължи до 2023 година. От друга страна обаче е притеснителен фактът, че изкупува зърно и слънчогледово семе като предварителна защита и за по-голяма сигурност. Излиза, че прави това, което и хората вършат - запасява се. Както и при имунизациите против Ковид-19, ненавременната връзка отново изигра неприятна смешка. Управляващите можеха да оповестят на жителите какви стопански последствия има съветската експанзия в Украйна и по какъв начин има намерение да се оправи с тях. Сега наподобява, че работят под напора на събития, които не са планували.

А наред с всичко това олиото доста добре пържи мозъци. " Българите се бием за олио, а украинците са без пари ол инклузив в хотелите ", " Eто до каква степен водят глобите против Русия - брюкселизация и народна власт в деяние! ", " След 30 години евроатлантизъм се редим за олио ", " При Бойко Борисов такова нещо не е имало - пристигнаха тия новите и объркаха всичко, че и във война ни вкараха ", " Нали като паднеше Борисов, щеше да е цветя и рози всичко " - такива реплики пълнят форумите и обществените мрежи. Така олиото хем плаши хората, хем обслужва хибридната агитация, като сее съмнение в Европейски Съюз, пропутински благосклонности и ксенофобски реакции против бежанците от Украйна.

Тази седмица една комерсиална верига в България е оповестила в брошурата си, че ще продава до 15 бутилки олио по 3,69 лв.. И в случай че отново се извият опашки, най-добре на място да дойдат министри и коли за спешна помощ, а не телевизионни камери.

Емилия Милчева,
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР