Опашки се вият в храмовете в Пловдив на Разпети петък,

...
Опашки се вият в храмовете в Пловдив на Разпети петък,
Коментари Харесай

Молитви с маски и опашки за Плащаницата в пловдивските храмо...

Опашки се вият в храмовете в Пловдив на Разпети петък, видя кореспондент на „ Марица “. Първо вярващите изчакват търпеливо, с цел да си купят свещи и влязат вътре. Вътре отново чакат ред, с цел да се поклонят пред светата Плащаница, която е изнесена в центъра на храма и сложена върху отрупана с цветя платформа.



Утринната работа стартира в 8 часа. На този ден се четат 12 фрагмента от Евангелието, които описват за страданията на Христос. По традиция вярващите целуват и допират светата Плащаница, след което минават под нея като знак на реверанс пред гроба Господен. Но тази година, както и предната, това не се прави поради пандемията.



В митрополитския храм „ Св. Марина “ вярващите започнаха да прииждат след 10.30 часа. Такава беше ситуацията и в храм „ Св. Николай “ в града под тепетата. Възрастни, майки с колички, младежи – хора на всякаква възраст прекрачиха вратите на храмовете, с цел да се помолят и да засвидетелстват любовта си към Бога.



„ Редовно съм тук, нуждая се да навестявам храма, да усещам Господа. Само това би трябвало да вършим – да се молим. Да се молим за едни по-хубави дни “, сподели 77-годишната баба Дочка, която пристигна с внучка си.



„ Винаги пристигам с мама и тати на черква “, пък се похвали усмихнатата Ния, която държеше малко букетче, приготвено грижливо за храма.

По-голямата част от вярващите съблюдават прецизно напътствията и влизат за молитва с маска. Единици нарушават разпоредбите, смятайки че църквата не е мястото, на което би трябвало да се пазят от ковид.



Вечерта в храмовете ще се извърши и Опело Христово, с което християните си напомнят и съпреживяват Христовите премеждия, гибелта и погребението на Божия наследник, приел върху себе си греховете на цялото човечество.

фотоси: Франк Воща
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР