ООН разкритикува решението на администрацията на американския президент Доналд Тръмп

...
ООН разкритикува решението на администрацията на американския президент Доналд Тръмп
Коментари Харесай

ООН разкритикува решението на САЩ да възстановят смъртното наказание на федерално равнище

ООН разкритикува решението на администрацията на американския президент Доналд Тръмп да бъде възобновено смъртното наказване на федерално ниво след 25-годишен мораториум върху осъществяването на смъртни присъди, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Говорителят на женевското бюро за правата на индивида при Организация на обединените нации Рупърт Колвил сподели на пресбрифинг, че решението на Белия дом върви против интернационалната наклонност към унищожаване или налагане на мораториум върху смъртното наказване.
Организация на обединените нации от дълго време е съперник на смъртното наказване. То има доста критици и в самите Съединени американски щати, които акцентират, че то се ползва диспропорционално най-много по отношение на малцинствата и бедните хора.

"Налице е и неприемливият риск да бъдат осъждани на гибел почтени хора ", уточни Колвил. Той се базира на статистики от Съединени американски щати, които демонстрират, че почтени хора там са били екзекутирани въз основа на доказателства с ДНК проби.

Министърът на правораздаването на Съединени американски щати Уилям Бар разгласи решението на държавното управление в четвъртък и незабавно насрочи пет изтезания на наказани от федералната правосъдна система. В Съединени американски щати смъртни присъди досега се извършват единствено в някои щати. Повечето щати ползват мораториум върху смъртното наказване. Последната федерална екзекуция в Съединени американски щати бе осъществена през 2003 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР