ООН призова за международна помощ за борба с огромните рояци

ООН призова за международна помощ за борба с огромните рояци ...

ООН призовава за международна помощ в Източна Африка.

ООН призова за международна помощ за борба с огромните рояци пустинни скакалци, които преминават през Източна Африка, информира ВВС.
Говорител на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) призова за помощ за „предотвратяване на всякакви заплахи за продоволствената сигурност, поминъка и недохранването“. Етиопия, Кения и Сомалия се борят с безпрецедентни и опустошителни рояци от тези насекоми, които унищожават храната, заявяват от ФАО.
Агенцията се опасява, че до юни броят на скакалците може да нарасне 500 пъти.
Етиопия и Сомалия не са се сблъсквали с такова мащабно нашествие от 25 години насам, а Кения – от 70 години, съобщи ФАО по-рано тази седмица. Южен Судан и Уганда също са изложени на риск, ако рояците продължават да растат и се разпространяват, предаде БГНЕС.
Скоростта на разпространение на вредителите и площта на инвазията поставят на изпитание възможностите на местните и националните власти.
Единственият останал вариант е „въздушен контрол“ чрез пръскане на инсектициди от въздуха.
Рояците скакалци са дошли от Йемен през Червено море. Проливните дъждове в края на 2019 г. са създали идеални условия за тяхното виреене.
С напредването на годината проблемът може да се задълбочи, смятат експертите. Освен нарастващия им брой в Източна Африка, скакалците се размножават и в Индия, Иран и Пакистан и през пролетта могат да се превърнат в рояци.
Скакалците могат да изминат до 150 километра за ден. Всяко възрастно насекомо може да погълне дневно храна, равна на собственото му тегло.
Рояк с размерите на Париж може да погълне същото количество храна, колкото половината от населението на Франция за един ден, се казва в информационния бюлетин на ФАО.

Източник: actualno.com