ООН предупреди за сериозни рискове за 3,7 милиона деца в

...
ООН предупреди за сериозни рискове за 3,7 милиона деца в
Коментари Харесай

ООН: Децата в Сирия са сериозно застрашени

ООН предизвести за съществени опасности за 3,7 милиона деца в частите на обхванатата от война Сирия, наранени от земетресението предишния месец, до момента в който ръководителят на Агенцията на Организация на обединените нации за децата е на посещаване в страната, съобщи Агенция Франс Прес.
Прочетете още
Според публични лица и медици земетресението от 6 февруари, което засегна прилежаща Турция, е лишило живота на повече от 50 000 души, от които съвсем 6000 в Сирия. По данни на Организация на обединените нации единствено в Сирия минимум 8,8 млн. души са били наранени от разрушителното земетресение.

" 3,7 милиона деца в засегнатите региони на Сирия са изправени пред няколко възходящи и евентуално пагубни закани ", се споделя в изказване на детската организация на Организация на обединените нации - УНИЦЕФ.

Тя се базира на прочувственото и психическото влияние на бедствието, както и покачвания риск от заболявания и " неналичието на достъп до съществени услуги за фамилиите, останали уязвими от съвсем 12-годишния спор ".

Изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Катрин Ръсел, която през днешния ден завърши двудневното си посещаване в Сирия, съобщи, че " децата на Сирия към този момент са претърпели неизразим смут и тъга ".

Земетресението и вторичните земетресения " освен унищожиха още домове, учебни заведения и места за игра на децата, само че и унищожиха възприятието за сигурност на доста от най-уязвимите деца и фамилии ", сподели тя.

УНИЦЕФ съобщи, че се нуждае от " 172,7 млн. $, с цел да даде незабавна животоспасяваща помощ за 5,4 млн. души, в това число 2,6 млн. деца, наранени от земетресението " в Сирия.

" Осигуряването на достъп до съществени услуги, като безвредна вода, здравни грижи и психосоциална поддръжка ", може да помогне на фамилиите да стартират да възвръщат живота си, добави Ръсел в изказването си.

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус прикани в сряда интернационалната общественост да помогне на потърпевшата от земетресението северозападна Сирия при първото си посещаване в следените от бунтовниците региони на страната.

Организация на обединените нации насочи зов за 397 млн. $ в помощ на потърпевшите от земетресението в Сирия, само че Тедрос предизвести, че " не получаваме толкоз, колкото е належащо за тази незабавна обстановка ".

Сирия е изправена и пред смъртоносна зараза от холера, която стартира предходната година.

От 2011 година насам войната в Сирия е лишила живота на близо половин милион души и е принудила към половината от популацията на страната отпреди войната да напусне домовете си. Много от тях потърсиха леговище в Турция, в това число в регионите, опустошени от земетресението предишния месец.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР