ООН критикува решението на Франция да забрани на своя олимпийски отбор да носи мюсюлмански забрадки

...
Във вторник ООН подчерта, че се противопоставя на повечето дрескодове
Коментари Харесай

Във вторник ООН подчерта, че се противопоставя на повечето дрескодове за жените, след като Франция забрани на своите олимпийски атлети да носят мюсюлмански хиджаб по време на игрите в Париж през 2024 г.

„Никой не трябва да налага на една жена това, което тя трябва да носи или да не носи“, каза говорителят на службата по правата на ООН Марта Уртадо пред репортери в Женева.

Коментарът на Уртадо дойде, след като френският спортен министър каза, че спортистите на страната ще да бъде забранено да носят забрадки по време на Игрите, в съответствие със строгите правила на страната за секуларизма.

Френският министър на спорта Амели Оудеа-Кастера повтори в неделя, че правителството се противопоставя на всякакво показване на религиозни символи по време на спортни събития.

„Какво означава това? Това означава забрана на всякакъв вид прозелитизъм. Това означава абсолютен неутралитет в обществените услуги“, каза тя пред телевизия France 3.

„Отборът на Франция няма да носи забрадката.“

Уртадо го направи не засяга пряко позицията на Франция.

Но тя подчерта, че международната Конвенция за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените изключва дискриминационни практики.

„Всяка държава, страна по конвенцията – в този случай Франция – има задължението да ... промени социалните или културни модели, които се основават на идеята за малоценност или превъзходство на двата пола", каза Уртадо.

"Дискриминационните практики срещу група могат да имат вредни последици", посочи тя.

"Ето защо... . ограничения върху изразяването на религии или вярвания, като например избор на облекло, са приемливи само при наистина специфични обстоятелства," обясни тя.

Това, каза тя, означава обстоятелства, "които се отнасят до законни опасения за обществената безопасност, обществения ред или здравето или морала по необходим и пропорционален начин“.

Спор за дрес кода във Франция: Какво се крие зад забраната за носене на абая за връщане в училище?

Във Франция въпросът за религиозното облекло е в основата на строгите правила на страната относно секуларизма .

Те имат за цел да запазят държавата неутрална по религиозни въпроси, като същевременно гарантират на гражданите правото свободно да изповядват своята религия.

Френските закони забраняват носенето на „показателни“ религиозни символи в някои контексти, като например в държавните училища и от държавни служители.

Той забрани покриването на цялото лице през 2010 г.

През юни Държавният съвет на Франция потвърди забраната жените футболистки да носят хиджаб.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР