ООН днес призова международната общност да предприеме стъпки към двудържавно

...
ООН днес призова международната общност да предприеме стъпки към двудържавно
Коментари Харесай

ООН призова за необратим ход към двудържавно решение на кризата в израелско-палестинската криза

ООН през днешния ден прикани интернационалната общественост да предприеме стъпки към двудържавно решение на израелско-палестинския спор и съобщи, че Йерусалим би трябвало да бъде столица на двете страни, съобщи Ройтерс.

" Отдавна е време да се тръгне уверено и необратимо към решение с две страни въз основа на резолюциите на Организация на обединените нации и на интернационалното право ", сподели генералната директорка на канцеларията на Организация на обединените нации в Женева Татяна Валовая, която прочете тирада, написана от генералния секретар Антониу Гутериш. По думите ѝ това би означавало " Израел и Палестина да живеят паралелно в мир и сигурност и Йерусалим да бъде столицата на двете страни ".

Тези мнения съответстваха с Международния ден на Организация на обединените нации за взаимност с палестинския народ, който организацията отбелязва годишно, показва Ройтерс. Призивите за двудържавно решение се ускориха след офанзивите против Израел от 7 октомври, при които бойци от " Хамас " убиха 1200 души и взеха 240 заложници. В отговор на офанзивата Израел стартира бомбардировки и сухопътна атака против ръководената от " Хамас " линия Газа, при които по информация от палестинските здравни управляващи са били убити повече от 15 000 души.

Двудържавното решение планува основаването на палестинска страна на Западния бряг и в Ивицата Газа, паралелно с Израел. Израелската страна споделя, че палестинската страна би трябвало да бъде демилитаризирана, с цел да не съставлява опасност за нейната сигурност.

Палестинците желаят Източен Йерусалим, в който се намира Стария град и голям брой обекти, свещени за мюсюлманите, евреите и християните, да бъде столицата на страната им, показва Ройтерс. Израел споделя, че Йерусалим би трябвало да остане негова " неделима и безконечна " столица.

Палестинският представител в Организация на обединените нации в Женева Ибрахим Храиши съобщи, че актуалният спор е послужил като сигнал за събуждане за интернационалната общественост, че тя би трябвало да поддържа двудържавното решение. " Двудържавното решение ще бъде мъчно на фона на (израелското) заселване и смаляването (на територията), само че то към момента е допустимо, в случай че има воля ", сподели той. " Сега е моментът. И апропо това е добре и за Израел. Ако те не одобряват концепцията, ще бъде прекомерно късно за тях, не за нас ", добави той.

Източник: Българска телеграфна агенция

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР