Онлайн пазаруването продължава да нараства в рамките на Европейския съюз,

...
Онлайн пазаруването продължава да нараства в рамките на Европейския съюз,
Коментари Харесай

Онлайн пазаруването е все по-популярно в ЕС, България остава на последна позиция



Онлайн извършването на покупки продължава да нараства в границите на Европейския съюз, защото уличното извършване на покупки, наранено от рестриктивните мерки поради Covid-19, както и измененията в навиците и желанията имаха положителни последици за търговията през интернет.

През 12-те месеца на 2021 година 90% от хората на възраст от 16 до 74 години в Европейски Съюз са употребили интернет, като 74% от тях са закупили или поръчали онлайн артикули или услуги за персонална приложимост, демонстрира последно изследване на Евростат.

Онлайн извършването на покупки през 2021 година се е нараснало с 1 процентен пункт спрямо 2020 година, когато 73% от потребителите на интернет са закупили или поръчали артикули или услуги по електронен път. Спрямо 2016 година нарастването е с 11 процентни пункта (63%).

Най-високият дял на интернет потребителите, които са закупили или поръчали артикули или услуги през интернет през 12-те месеца, са регистрирани в Нидерландия (94%), Дания (92%) и Швеция (89%).

От друга страна, по-малко от 50% са пазарували онлайн в Румъния (44%) и България (42%). През 2020г. още веднъж 42% от българските консуматори на интернет са закупили или поръчали онлайн артикули или услуги, до момента в който през 2106 година този % в нашата страна е бил 27 на 100.

През последните пет години най-голямото нарастване на онлайн извършването на покупки измежду интернет потребителите е записано в Чехия (скок с 27 процентни пункта), Словения, Унгария и Румъния (и трите с по 26 процентни пункта), както и Хърватия и Литва (с по 25 процентни пункта). В рамките на този петгодишен интервал нарастването на онлайн извършването на покупки в България е с 15 процентни пункта.

Процент на интернет потребителите в Европейски Съюз, пазарували онлайн през 2016 и 2021 година

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР