Онлайн бяха представени концепциите за развитие на северното и източно

...
Онлайн бяха представени концепциите за развитие на северното и източно
Коментари Харесай

Три концепции чертаят бъдещето на Централната баня в София

Онлайн бяха показани концепциите за развиване на северното и източно крило на Централната баня в София. Трите определени екипа - “Софийски терми”, „ Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” и „ Историческа баня”, показаха детайлните си разработки, включващи идея, бизнес проект и модел за развиването на неизползваната част от постройката. И трите колектива оферират модерна интерпретация на достоверните функционалности на северното и източно крило на Банята. Целта е да бъде основан съвременен СПА център с богато многообразие от термални услуги, който да се трансформира в притегателно място за жителите и гостите на София. Концепциите подчертават върху нуждата от отваряне на постройката към околното пространство, както и от преосмисляне на средата посредством оформяне на нови пешеходни направления и атрактивни публични пространства. Ключови акценти в разработките са по-добрата социализация и интеграция на археологическото завещание и минералната вода в зоната към Централната баня. Трите екипа са създали задълбочени и гъвкави бизнес проекти и модели, които оферират да се потърси публично-частно партньорство за развиването на термалния център. Според специалистите планът има капацитет да кандидатства за европейско финансиране в новия програмен интервал 2021 - 2027 година.

Представените през днешния ден концепции не са просто забавни хрумвания или архитектурни планове. Това са оферти, които са премислени и основани от необятен кръг експерти от разнообразни сфери, работили дружно, с цел да предложат цялостни решения за бъдещето на постройката. "Затова концепциите съдържат, както оферти за оптималното потребление на вътрешните и външни пространства, по този начин и хрумвания за оползотворяването на минералната вода, метод за общуване с Музея на София и изключително значимо - бизнес проект и модел за ръководство. Тоест общината получава три сложни оферти, създадени извънредно задълбочено от разнообразни професионални гледни точки, които работят в доста сходна посока”, разяснява шефът на Софияплан Любо Георгиев.

Трите екипа са подходили извънредно професионално към задачата, като от време на време са обсъждали напредъка в работата си с екипа на "Софияплан ". "Ние се постарахме да им бъдем оптимално потребни, като организирахме огледи на място и предоставяхме достъп до данни и проучвания, нужни за разработките. В резултат бяха основани доста богати и забавни концепции, които извършват условията на заданието”, добави Даяна Николова, проектант - културно завещание в "Софияплан ".

Поканата за създаване на идея за развиване на северното и източно крило на Централна баня беше отворена на 15 май тази година, като концепцията беше да се потърсят аргументирани решения за сполучливото потребление на постройката, оповестиха от общината. Документи в периода подадоха четири български и задгранични обединявания, като всяко от тях предложи екип и способ на работа, обобщение на идея, бизнес проект и модел за развиването на двете крила на Банята. Комисия в 15-членен състав е избрала три от екипите, които в границите на три месеца трябваше да развият в подробност своите концепции, бизнес проект и модел за неизползваната част от постройката.

Анализът на екипите е доста изчерпателен и дава действителна посока за трансформацията на Централната баня. Посоката е ясна – връщане на минералната вода в постройката и основаване на термален център. "Намирам капацитет и в трите концепции и съм респектиран от работа на екипите. Всички те са обхванали в анализите си и прилежащите пространства, което е доста значимо ", споделя основният проектант Здравко Здравков. Банята не действа сама за себе си, а е част от историческия подтекст. Бизнес моделът, който показват и трите екипа може да бъде осъществен, защото анализите им демонстрират, че дебитът на минералната вода е задоволителен за всички спа процедури и спомагателни условия на XXI век. "Надявам се да проведем архитектурен конкурс, с цел да влезем в конкретика и да пристъпим към дотъкмяване на задачата. След представянето на отчета пред Столичния общински съвет ще изготвим задание за състезанието. Ще спомагам, дружно с екипа на Софияплан да довършим работата докрай”, отбелязва основният проектант Здравко Здравков.

Екипът на "Софияплан " ще събира мнения по концепциите до края на годината. След това въз основата на предадените разработки и получената противоположна връзка "Софияплан " ще приготви проект за деяние, който да бъде импортиран за разглеждане в Столичния общински съвет в първите месеци на 2021 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР