Онези, които не учат уроците на изчезнали извънземни цивилизации, могат

...
Онези, които не учат уроците на изчезнали извънземни цивилизации, могат
Коментари Харесай

Ави Льоб: загинали извънземни цивилизации могат да спасят човечеството

Онези, които не учат уроците на изчезнали извънземни цивилизации, могат да бъдат обречени да повторят тяхната орис.

Човечеството като че ли върви по рисков път. Разполага с оръжия, задоволително мощни, с цел да се самоунищожи доста пъти, трансформира климата на Земята от десетилетия, без да обръща изключително внимание на сериозните последици.

Подобно държание може да е довело до гибелта на напреднали извънземни раси от галактиката, споделя Ави Льоб, ръководител на Департамента по астрономия в Харвард. Всъщност, това може да помогне да се изясни, най-малко частично, за какво към момента не сме открили контакт с извънземна цивилизация, макар изобилието от вероятни за обитаване планети в Млечния път (пъзел, прочут като парадокса на Ферми).

„ Една от опциите е, че тези цивилизации са били кратковременни, въз основа на метода, по който ние се държим “, споделя Льоб по време на диалог на среща озаглавена „ Хора на Марс “ във Вашингтон.

„ Този вид цивилизации мислят краткосрочно, в къси хоризонти и основават благоприятни условия за самонараняване, което в последна сметка ги убива “.

„ Така че, търсенето на извънземен живот би трябвало да бъде задоволително необятно, с цел да изследва артефакти, оставени от изчезнали цивилизации “, прибавя той, „ доказателства като изгорели повърхности на планети и артикули от нуклеарна война, намиращи се в атмосферите на извънземни светове “.

Такава находка евентуално би била най-голямото научно изобретение на всички времена и може да има в допълнение значение за слагането на нашето размирно племе на по-добър път.

„ Идеята е да научим нещо в процеса на търсене на извънземни “, споделя Льоб. „ Можем да се научим да се държим по-добре един с различен, да избегнем нуклеарна война или да следим и опазим нашата планета, като я държим обитаема колкото се може по-дълго “.

Съществуват и други на практика обосновки за търсенето на извънземен разсъдък. Например реализирането на контакт може да докара до големи софтуерни пробиви – в случай че извънземните биха били задоволително общителни да споделят своите познания.

„ Нашите софтуерни знания са единствено на един век, само че в случай че друга цивилизация е имала милиард години, с цел да развие галактически пътувания, те могат да ни научат по какъв начин да го вършим “, споделя Льоб.

Тази опция е друга причина да продължим да работим за междузвездна технология за полети, област в която Льоб взе участие. Той ръководи консултативния съвет на програмата Breakthrough Starshot, план на стойност Щатски долар 100 милиона за създаване на дребни сонди задвижвани от лазери, които биха могли да приближат хората към екзопланети постигайки скорост от 20% от тази на светлината.

Breakthrough Starshot има за цел да сътвори технология за полети, която ще е подготвена за потребление след към 30 години. Ако това изпитание е сполучливо, интелигентните извънземни могат да ни възприемат в нова светлина – като релативно равностойни, заслужаващи внимание и почитание.

„ Надявам се, че намирането на мъртви цивилизации ще ни въодушеви да се държим по-добре и да действаме единно “, споделя той.

„ И друга вяра, която имам, е, че откакто излезем от Слънчевата система, ще получим известие: „ Добре пристигнали в междузвездния клуб “. И ще разберем, че там има мощен трафик, за който въобще не сме знаели “.

Вероятно обаче, към този момент сме забелязали част от него, споделя Льоб, който е съавтор на неотдавнашен отчет, в който се твърди, че „ Оумуамуа, първият доказан междузвезден обект, видян в миналото в нашата слънчева система, може да е извънземен галактически транспортен съд.

Консенсусното мнение е, че „ Оумуамуа е тяло на комета. Но е значимо да не се отхвърля и концепцията за галактически транспортен съд “, акцентира Льоб.

„ Ние би трябвало да държим отворен мозъка си и да не допускаме авансово отговора “, споделя той. „ Не е нужно да се преструваме, че знаем нещо “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР