Онези, които изкачват Еверест вече ще трябва да почистват собствените

...
Онези, които изкачват Еверест вече ще трябва да почистват собствените
Коментари Харесай

Прибирайте си ги, зоват властите: Еверест „тъне“ под три тона човешки фекалии

Онези, които изкачват Еверест към този момент ще би трябвало да почистват личните си изпражнения и да ги носят назад в базовия лагер, с цел да бъдат изхвърлени
" Нашите планини започнаха да миришат ", споделя пред Би Би Си Мингма Шерпа, ръководител на селската община Пасанг Лхаму.

Общината, която обгръща по-голямата част от региона на Еверест, вкара новото предписание като част от по-широкообхватните ограничения, които се ползват. Заради рисковите температури екскрементите, оставени на Еверест, не се разграждат изцяло.

" Получаваме недоволства, че по скалите се виждат човешки изпражнения и някои катерачи се разболяват. Това е недопустимо и подкопава имиджа ни ", добавя Мингма.

На алпинистите, които се пробват да изкачат най-високия връх в света Еверест и близкия връх Лхотце, ще бъде подредено да си купят в базовия лагер по този начин наречените торбички за изпражнения, които ще бъдат " проверявани при завръщането им ".
 Снимка: Getty Images
По време на сезона на нанагорнище алпинистите прекарват по-голямата част от времето си в базовия лагер, с цел да се аклиматизират към надморската височина, където се издигат обособени палатки като тоалетни, а под тях има варели, в които се събират екскрементите.

Но щом стартират пътуването, нещата стават по-трудни.

Повечето алпинисти и спомагателен личен състав копаят дупка, само че колкото по-високо се изкачвате в планината, на някои места снегът е по-малко, тъй че се постанова да отидете до тоалетната навън.

Много малко хора носят екскрементите си назад в биоразградими торбички, когато изкачват върха на Еверест, което може да отнеме седмици.

Боклукът продължава да бъде голям проблем на Еверест и други планини в района, макар че от ден на ден се организират акции за разчистване, в това число годишна акция, ръководена от непалската войска.
 Снимка: Getty Images Отворена тоалетна
" Отпадъците остават главен проблем, изключително в по-високите лагери, където не може да се доближи ", споделя Чиринг Шерпа, основен изпълнителен шеф на неправителствената организация Sagarmatha Pollution Control Committee (SPCC).

Въпреки че няма публични данни, неговата организация пресмята, че сред лагер едно в подножието на Еверест и лагер четири, към върха, има към три тона човешки екскременти.

" Смята се, че половината от това количество се намира в Южния Кол, прочут още като лагер четири ", споделя Чиринг.

Стефан Кек, интернационален планински лидер, който също провежда експедиции до Еверест, споделя, че Южен Кол е придобил репутацията на " открита тоалетна ".

На височина 7 906 метра Южен Кол служи за база, преди алпинистите да се опитат да доближат върховете Еверест и Лхотце. Тук теренът е доста прохладен.

" Почти няма лед и сняг, тъй че на всички места ще видите човешки изпражнения ", споделя Кек. С разрешението на селската община Пасанг Лхаму, SPCC към този момент закупува към 8000 торбички за изпражнения от Съединени американски щати за към 400 задгранични катерачи и 800 души спомагателен личен състав за идния сезон на катерене, който стартира през март.

Тези торбички за изпражнения съдържат химикали и прахове, които втвърдяват човешките екскременти и значително отстраняват аромата.
 Снимка: iStock by Getty Images
Смята се, че един планинар създава приблизително по 250 грама екскременти дневно и нормално прекарват към две седмици в по-високите лагери за опит за нанагорнище на върха. " На тази база планираме да им дадем две торбички, всяка от които може да се употребява пет-шест пъти ", изяснява Чиринг.

  " Това сигурно е позитивно и ние на драго сърце ще изиграем своята роля, с цел да бъде това сполучливо ", споделя Дамбар Параджули, президент на Асоциацията на операторите на експедиции в Непал. Неговата организация е предложила това първо да се вкара като пилотен план на Еверест, а по-късно да се приложи и в други планини.

Мингма Шерпа, първият непалец, изкачил всички 14 върхове над 8000 метра, декларира, че потреблението на такива торбички за ръководство на човешките боклуци е тествано и в други планини.

" Алпинистите употребяват такива торбички на връх Денали (най-високият връх в Северна Америка) и в Антарктика, по тази причина ние се застъпваме за тях ", споделя Мингма, който е и консултант на Непалската асоциация по алпинизъм. Кек, интернационален планински лидер, повтаря същото обръщение, като споделя, че концепцията ще помогне за почистването на планината.

Централното държавно управление на Непал е обявявало няколко правила за алпинизма, само че има рецензии, че доста от тях не се ползват вярно. Една от главните аргументи е неналичието на чиновници за връзка на място. Правителствените чиновници би трябвало да бъдат с експедиционните екипи в базовите лагери, само че доста от тях са подложени на критика, че не се появяват.

" Държавата постоянно е липсвала в базовите лагери, което е довело до всевъзможни нередности, в това число и до това, че хора се катерят по нашите планини без разрешителни ", споделя Мингма.

" Сега всичко това ще се промени. Ще управляваме офис за контакт и ще следим за осъществяването на новите ни ограничения, в това число да накараме катерачите да връщат екскрементите си. "
 Снимка: iStock by Getty Images
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР